Vrijedan 45 milijuna kuna

U Oružani niče Regionalni centar kompetentnosti, jedini u RH i za strojarstvo i za ugostiteljstvo – učenici će tamo postajati spremni za posao

Samo dio za strojarstvo i elektrotehniku vrijedan je 19,1 milijun kuna

– Ovo je važan projekt za cijeli obrazovni sustav, a ne samo za Karlovac. Centri kompetentnosti su kvaliteta više u obrazovnom sustavu jer kroz strukovno obrazovanje, koje ima posebno mjesto u reformi obrazovanja, moramo odgovoriti na potrebe tržišta rada. Trebaju nam učenici koji će izlazeći iz sustava obrazovanja biti pripremljeni i spremni raditi na svom radnom mjestu, a to je uloga centara: da kroz redovno obrazovanje više ne bude potrebe za pripravničkim radom, učenjem kad dođu na radna mjesta, nego da su za to već osposobljeni kroz centre kompetentnosti, kazao je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin, na današnjoj početnoj konferenciji Regionalnog centra kompetentnosti u podsektoru strojarstva.

Nositelj mu je Tehnička škola Karlovac, a osim strojarstva i elektrotehnike, u nekadašnjoj Oružani do 2023. bit će i onaj za turizam i ugostiteljstvo pa će Regionalni centar kompetentnosti u Karlovcu jedini u Hrvatskoj biti za dva područja. Vrijednost cijelog projekta je 45 milijuna kuna, od čega se samo na strojarstvo odnosi 19,1 milijun, većinom pristigao iz EU.

Kada, do travnja 2023., bude u cjelosti uređen i opremljen, otvoren će biti za učenike, ali i odrasle koji će se prekvalificirati za tražena zanimanja, kao i sve ostale građane, opremljen najmodernijim alatima, uređajima, strojevima, robotima…

Da nije bilo europskog novca, po riječima dožupanice Martine Furdek Hajdin, mnogi projekti koji jesu realizirani ili će tek biti, teško da bi zaživjeli. Samo u karlovačkoj Zvijezdi 13 ih je započeto ili će uslijediti pa će potpuno izmijeniti sadašnji izgled i urbani sadržaj u povijesnoj gradskoj jezgri.

Bar dio tih projekata, najavio je ravnatelj  SAFU-a Tomislav Petric, Središnja agencija pomoći će da bude realiziran, a državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić kazala kako neće biti zastoja u sadašnjem tempu provedbe i pripreme projekata.

– Zvijezda je oduvijek bila nukleus razvoja Karlovca, a ona će ovim projektom Regionalnog centra kompetentnosti to i ostati jer se u nju seli znanje, mladost, obrazovanje, istraživanje, razvoj, atriji znanja, studenata, strukovnog obrazovanja, povezivanja s tržištem radom. Zvijezda postaje atrij i centar razvoja i napredovanja Karlovca, što smo i htjeli, poručila je Đurić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest