TOTALNO DRUGAČIJE

Dan grada u doba korone, Mandić: Moramo naučiti plesati s virusom, nadam se da nećemo otkazivati idući Rođendanski bal

Mandić je najavio da će Karlovac za idući rođendan biti - raskopan, ali i poželio da gradonačelnik ponovo bude on

– Moramo vježbati i naučiti plesati s virusom, za sad on vodi. Ali, koliko god teško bilo, uvjeren sam da iduće godine naš ples nećemo otkazivati, kazao je gradonačelnik Damir Mandić, na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj za Dan grada, odnosno, 441. rođendan Karlovca.

Drugačijoj od dosadašnjih zbog korona virusa, na kojoj su bili tek malobrojni (HDZ-ovi) vijećnici, iako su svi pozvani, te čelnici Grada i dobitnici javnih priznanja. Nije bilo ni čestitanja, rukovanja, ljubljenja, uzvanici su sjedili udaljeni jedni od drugih u atriju Starog grada Dubovca, nije bilo puno gostiju, niti dugačkih govora mnogobrojnih govornika, a da je ipak riječ o svečanoj sjednici kakve su nekad bile najviše je pokazala uobičajena, (preduga) filmska prezentacija o napravljenom u gradu u protekloj godini, te o dobitnicima javnih priznanja

Desetero ih je ovaj put: Nagradu Karlovca dobio je o. Jakov Mamić, no zbog bolesti je nije primio, nije bilo ni dobitnice Plakete Karlovca Marine Gojak, dok su Stipe Adžaga, Karate klub Karlovac 1969, KUD Sv. Ana Vučjak, Maja Grba Bujević, Dom sv. Antun, Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Karlovačke županije, Branka Hastor i Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata za grad Karlovac svoje Plakete preuzeli.

– Hvala svima koji su, prepoznavši naše napore i izvrsnost u radu, predložili da upravo mi dobijemo ovo prestižno priznanje, Odboru za dodjelu priznanja i Gradskom vijeću što su odabrali nas kao građane ovog grada koji se trude poboljšati živote svih onih koji žive u Karlovcu. Ovo je i priznanje svim našim suradnicima koji su radili s nama i pridonijeli uspješnosti i razvoju našeg grada. Priznanje veseli jer znači potvrdu da smo radili na boljitku naše zajednice, ali predstavlja i obvezu da i nadalje naša znanja i kompetencije koristimo na dobrobit svih građana Karlovca, izjavila je Branka Hastor, zahvalivši u ime svih ovogodišnjih dobitnika.

A u proteklih godinu dana, od 440. rođendana Karlovca, podsjetio je prisutne film, u gradu se radilo na energetskoj obnovi zgrada, uređenju i gradnji vrtića, sustavu obrane od poplava, razvoju gospodarstva… Iako je sve to od ožujka ove godine u drugi plan bacila pandemija korona virusa, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, svi u Karlovcu su pokazali da su odgovorni i reagiraju na vrijeme, s osnovnim ciljem: zaštititi zdravlje i egzistenciju svih.

– Naše projekcije od 30-ak milijuna kuna minusa u gradskom proračunu, na žalost, će se ipak ostvariti. Ponajprije zbog smanjene naplate poreza i prireza, onda i prihoda kojih smo se odrekli: od komunalne naknade, korištenja javnih površina itd. i morali smo odustati od nekih projekata, manifestacija ponajprije; ne od preuzetih EU projekata. I vrijeme pred nama će, čini mi se, obilježiti oprez, štednja i, ono što je jako bitno, briga jednih o drugima, budimo podrška jedni drugima, rekao je Mandić.

Kazao je kako je sve planirano od prošlog rođendana Karlovca, osim manifestacija, usprkos manjku novca, srećom, ostvareno, a do sljedećeg, 442., grad će, naravno, ne bude li lock downa, biti – raskopan.

– Nadam se da ćemo se sljedeće godine vratiti na razinu 2019. što se manifestacija tiče, ali sve projekte koje smo, kao Grad, imali u planu za 2020. smo gotovo napravili; ostao je još završetak vrtića Dubovac. Išli smo ubraznim ritmom od ožujka, kad smo vidjeli što se događa, a i građevinski radovi su se mogli odrađivati. Ono što će sigurno u 2021. započeti su radovi na Aglomeraciji, uvjeren sam da ćemo imati raskopanu Zvijezdu i veći dio grada i nadam se da se građani zbog toga neće ljutiti, nadam se da ćemo i za kino Edison do 31.12. imati završenu javnu nabavu, da će krenuti obnova vrelovoda i Centar Nikola Tesla biti završen; to je EU novac koji smo uspjeli osigurati i tu problema s financiranjem sigurno neće biti, tu su potpisani ugovori, najavio je Mandić.

Na pitanje tko će 2020. biti gradonačelnik – lokalni izbori su u svibnju, prije rođendana Karlovca – odgovorio je:

– O tome će odlučiti građani Karlovca. Osobno: ja bih volio da opet mene izaberu!

>> Svečana dodjela priznanja u povodu Dana Grada Karlovca 13.7.2020.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest