ide po planu

Teslin centar kraj Gimnazije će biti završen do kraja godine: Ovdje ćete ulaziti u njegov, um, znanje, strahove… sve ono što je Nikola Tesla bio!

Građevinski radovi trebali bi završiti ove godine, a nakon toga slijedi opremanje i postavljanje postava, što bi moglo potrajati od 6 do 8 mjeseci

– Ovo je prostor u kojem će Tesla i sama zgrada živjeti u sinergiji, Tesla je ova zgrada; kada ulazite u zgradu, ulazite u um, znanje, strahove, osjećaje, izume… u sve ono što je bio Nikola Tesla. Taj postav u modernoj izvedbi zgrade, moderan način interpretacije, osim naglaska na multimedijalnoj opremi koja je danas standard, teme će biti obuhvaćene u nekoliko razina: za osnovnoškolce, srednjoškolce, ljude starije životne dobi, užurbane koji imaju samo 20 minuta da shvate par stvari, a integrirano će sadržavati prostor za coworking, interpretaciju, igranje kvizova u prostoru za osvježenje, kao i ostale sadržaje.

Ovakav projekt se jako rijetko rađa u sinergiji opremanja interijera i same arhitekture; to je najbolji put, kvaliteta toga ne može se nadmašiti, izjavio je Marko Barišić iz šibenske Kocke, tvrtke zadužene za uređenja interijera i opremanje Nikola Tesla Expirience Center.

Ta buduća karlovačka atrakcija pored Gimnazije na Rakovcu izgrađena će biti do kraja godine, a nakon toga slijedi uređenje i opremanje, što bi trebalo biti završeno u 6 do 8 mjeseci. Okvirni sporazum o izgradnji s AB gradnjom, podsjetila je dožupanica Martina Furdek Hajdin, vrijedan je 13,7 milijuna kuna, s postavom i interpretacijom će stajati oko 20, Županija je prošle i ove godine osigurala 9,6 milijuna, ali bi “Tesla”, kako je to spomenuo ministar Marko Pavić, mogao sredstva dobiti iz ITU mehanizma.

– Tim sredstvima se nadamo, nemamo još informaciju o kojoj vrijednosti se radi, ali je moguće da bude dostatna za dovršenje same zgrade. Pokušat ćemo iskoristiti sve što je preostalo u ovom financijskom razdoblju za dovršenje, rekla je Furdek Hajdin.

Anamarija Popovački iz projektantske grupe “Plot” kazala je kako su jako zadovoljni dinamikom izgradnje, izvedbom, rješavanjem detalja na lokaciji i vesele se uobličavanju arhitekture u “fenomenalan objekt koji će s postavom činiti nešto sasvim drugačije na ovim područjima.”

– Mislim da će i sam postav i arhitektura pričati drugačiju priču o Tesli i njegovom stanju uma, djelovanju, svemu onome što je on bio. Svi se radujemo otvaranju i nadamo mu se čim prije, možda već nagodinu, rekla je Popovački

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest