slučaj livada

Karlovac “Možemo” vs. Grad Karlovac(3): “Recite građanima kakav to sportsko-rekreativni sadržaj novi vlasnik planira na livadi kraj Korane?!”

"Nismo doveli u pitanje ni namjeru oplemenjivanja prostora; doveli smo u pitanje isključivanje javnosti iz ovog procesa"

Lokalna grupe Karlovac Možemo-Politička platforma odgovara na priopćenje Grada od 24.srpnja, vezano uz prodaju gradskog zemljišta kod drvenog mosta na Korani. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Lokalna grupa Karlovac Možemo!-Politička platforma izražava čuđenje reagiranjem gradske uprave na naše priopćenje o prodaji gradskog zemljišta na Korani pored drvenog mosta. Naime, kao nova politička opcija na nacionalnoj i lokalnoj razini koja nije sudjelovala na prošlim lokalnim izborima  nemamo zastupnike u lokalnim predstavničkim tijelima. Stoga smo ovako morali izrazili svoj stav i protivljenje načinu na koji se godinama upravlja gradskom imovinom.

U priopćenju smo iznijeli konstruktivan prijedlog za poboljšanje transparentnosti i učinkovitosti na dobrobit građana. Uostalom to je i jedan od proklamiranih programskih ciljeva nove Vlade RH. Kao odgovor, i mi i javnost dobili smo priopćenje koje se najvećim svojim dijelom bavi zakonitošću procesa prodaje gradskog zemljišta. Tu činjenicu nismo ni dovodili u pitanje. Zato nam nije jasno zašto se gradska uprava osjetila pozvanom opravdavati zakonitost svojih postupaka i odluka, a nije odgovorila na pitanje koja smo postavili: zašto Karlovac nema dugoročnu strategiju upravljanja i raspolaganja gradskom imovinom?

Također, nismo doveli u pitanje ni namjeru oplemenjivanja prostora; doveli smo u pitanje isključivanje javnosti iz ovog procesa. Poučeni dosadašnjim iskustvima prodaje gradskog i prethodno društvenog vlasništva znamo da svaka zakonita prodaja ne mora ujedno biti  i u javnom interesu. Očekujemo da će gradska uprava, kako bi točno i potpuno informirala javnost, dopuniti svoje priopćenje i obavijestiti građane Karlovca kakav sportsko-rekreativni sadržaj novi vlasnik planira na svojoj parceli te koliko se potencijalnih kupaca i s kakvim  ponudama javilo na ovaj javni natječaj.

Ujedno se ispričavamo javnosti ako smo je doveli u zabludu tvrdnjom da je Grad prodao zemljište na kojem se nalazio nekadašnji hotel Korana. Proces kojim je nekadašnja tvrtka Korana d.d. stekla vlasništvo nad tom parcelom jest kompliciraniji, ali svakako je prethodio sudskoj dražbi na koju se u svom priopćenju poziva Grad. Grad je, po našim informacijama, već 1998. sklopio Sporazum (u prilogu) s tvrtkom Korana d.d. koji “dozvoljava KORANI upis prava vlasništva nad predmetnim zemljištem”. Podsjećamo da se dražba na kojoj je tvrtka Lana-Korana kupila hotel i zemljište  zbila tek 2010. Mi bismo svakako najsrdačnije pozdravili kada bi ovo priopćenje bilo i prvi korak k tome da se svima nama do kraja rasvijetli uloga Grada u postupku prijenosa društvenog vlasništva nad zemljištem ispod nekadašnjeg hotela Korana u vlasništvo tvrtke Korana d.d. Pozivamo, u tu svrhu, gradsku upravu da objavi posebni ugovor kojim su se imala urediti potraživanja Grada prema Korani d.d., iz članka 2. priloženog Sporazuma.

I na kraju, pozdravljamo to što se Grad brine o tome da naša livada dobije dodanu vrijednost. Pitamo se samo hoće li svi građani Karlovca imati koristi od te dodane vrijednosti ili opet samo neki. Bez točne informacije o budućoj namjeni parcele to će pitanje ostaje neodgovoreno.  

U ime lokalne grupe Možemo-Politička platforma!
Ana Matan

Podsjetimo KAportal je izvijestio o prodaji livade prije tri dana, na što su priopćenjem reagirali iz Političke platforme Možemo Karlovac ovdje. Iz Grada su im odgovorili priopćenjem koji možete pročitati ovdje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest