OPASNOST NA ULICI

U Karlovcu 70-ak zgrada vapi za obnovom ili uklanjanjem – većina u privatnom ili vlasništvu RH, sve još kompliciranije ako su zaštićene

Odgovornost za uklanjanje ruševine je na vlasniku

U Karlovcu je 70-ak ruševnih i oštećenih objekata u vlasništvu Grada, RH, ali više od 90 posto je privatno vlasništvo, što, nerijetko zbog neriješenih vlasničkih odnosa, otežava postupanje, a ako se radi o zaštićenim kulturnim vrijednostima, procedura je još sporija i kompliciranija.

Kazala je to pročelnica Hermina Plemić danas u Gradišćanskoj ulici, na parceli s koje je uklonjen jedan takav objekt. Bilo je lakše jer je u vlasništvu Grada, no prije rušenja valjalo je naći adekvatan smještaj obiteljima koje su u njemu živjele.

– Javnost ne prepoznaje da li je privatno, gradsko, državno vlasništvo… Postupci su u tijeku, prema vlasnicima se reagira, odrađuje, ali moramo razumjeti Konzervatorski odjel s kojim smo u lijepoj suradnji došli do rezultata posljednjih godina. Vrlo se teško odlučiti na razgradnju objekta koji je poznata vizura na razglednicama Karlovca – to je Gajeva, gdje su veliki problemi, no Grad je u postupku, kontaktira s vlasnicima, ali to su spore procedure i svi moramo imati razumijevanja do rješavanja problema, rekla je Plemić i napomenula da je odgovornost za sanaciju i uklanjanje ruševina na vlasniku.

S nekima je ove godine suradnja bila dobra pa su sami otklonili opasnosti sa svojih objekata, no ima i slučajeva kada to ne učine pa objekt ili opasne dijelove uklanja treća osoba, a troškovi se naplaćuju vlasnicima. Ponekad do njih valja doći uz pomoć policije i suda pa cijeli postupak potraje.

U nekim, pak, slučajevima, kao što je u Banjavčićevoj ulici, vlasnik je poznat: RH.

– Problem Banjavčićeve 26 pokušavamo riješiti s državom; također postoje najmoprimci koji su u ugovornom odnosu s državom i nakon što se riješi njihov status može se dalje pristupiti projektnoj dokumentaciji, izradi statičkog elaborata, kako bi se utvrdilo što dalje s objektom. Ako će se uklanjati, morati raditi rekonstrukcija, skloni smo da se sačuva stabilni dio i na njemu gradi sukladno namjeni, a ona je stambena, izjavila je dogradonačelnica Andreja Navijalić i dodala kako je u izradi strategija upravljanja imovinom, koja će se odnositi i na objekte i zemljišta u gradskom vlasništvu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest