NAGRADA

Karmen Stišćak dobila Medalju Grada Karlovca – s kolegama iz KUD-a Mostanje čuva kulturnu baštinu ovog kraja

Na prijedlog KUD-a Mostanje, gradonačelnik Damir Mandić dodijelio je Medalju Grada Karlovca Karmen Stišćak, umjetničkoj voditeljici KUD-a

– Svoju nošnju s ponosom nosimo, s ponosom pronosimo ime našeg Mostanja i grada Karlovca gdje god se pojavimo. Hvala svim mojim kolegama jer je ovo zahvala i za sav njihov trud, kazala je Karmen Stišćak, primajući danas Medalju Grada Karlovca. 

Umjetničkoj voditeljici KUD-a Mostanje Medalja je dodijeljena na prijedlog KUD-a, koji ove godine slavi 30. rođendan, kao mali znak zahvalnosti za sve što Karmen Stiščak i članovi društva čine za svoje Mostanje i čuvanje kulture baštine karlovačkog kraja.

Karmen Stišćak jedna je od osnivačica KUD-a, u njemu je djelovala isprva kao članica, zatim kao asistentica tadašnjem voditelju Tomi Beniću, a svo slobodno vrijeme ulagala u rekonstrukcije narodnih nošnji, prikupljanje originalnih primjeraka, kao i razna terenska snimanja, razgovore i intervjue sa starijim mještanima koje pažljivo zapisuje i čuva.

– Ovladati poviješću kroz tragove koji nisu nigdje zapisani dugotrajan je i mukotrpan posao koji je Karmen savršeno odradila i u svih 30 godina otkrila gotovo sve što je moglo ostati zaboravljeno. Kada se na takav rad doda još i upravljačka sposobnost pojedinca, tada je uspjeh i zadovoljstvo zajamčeno. Karmen je dokazala da požrtvovnim radom iza nas ipak nešto ostaje, da se upornost isplati i da cjeloživotno učenje uvijek rezultira nečim lijepim za sve. Mi smo i više nego zadovoljni ovime što radimo i što jesmo. Više smo nego zadovoljni umjetničkom voditeljicom i njenim nesebičnim zalaganjem, istaknula je predsjednica KUD-a Dubravka Vlašić obrazlažući prijedlog KUD-a da se Medalja dodijeli njihovoj voditeljici.

Gradonačelnik Damir Mandić, naglasivši da mu je zadovoljstvo i čast dodijeliti ovu Medalju, napomenuo je da su kulturno-mjetnička društva posebna vrijednost kulturnog amaterizma grada Karlovca.

– Svi zajedno udruženim snagama i naporima čuvamo našu baštinu i ostavštinu naših starih. U kulturnom amaterizmu dosta je entuzijazma i ovim priznanjem taj entuzijazam posebno ističemo, rekao je Mandić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest