PREDLAŽU I RJEŠENJE

Petračić: Zgrade u Zvijezdi uglavnom su državne, nisu održavane, već imaju sistemsku grešku i od njih ne bi ostalo ništa da ih pogodi potres kao u Petrinji

- I ovdje su pale zgrade koje su neodržavane, a ne bi ništa trebalo pasti, kazao je Petračić

– U Petrinji su se srušile zgrade koje su od ranije neodržavane, imale su sistemsku grešku koju se moglo na vrijeme otkriti i sanirati; nije potres razlog. I ovdje bi pale takve zgrade. A ne bi ništa trebalo pasti da je sve normalno. Zgrade u Zvijezdi su ruševne jer ih je vlasnik zapustio. Većina ih je u državnom vlasništvu, država ne brine o njima, a Grad se nije pobrinuo da državi naplati njihovo održavanje, da te zgrade skupljaju pričuvu iz koje bi se mogle obnoviti, izjavo je na današnjoj pressici nezavisni vijećnik Davor Petračić.

I on i članovi političke platofrme Možemo ponovo su upozorili na loše stanje povijesne gradske jezgre, dodatno pogoršano potresom. Ana Matan predlaže da se drastično povećaju sredstva za subvencioniranje održavanje zgrada u prvatnom vlasništvu, Grad aktivnije uključi u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, napravi plan uklanjanja ruševnih zgrada i inzistira da Konzervatorski odjel javno objavi kriterije za obnovu tih kuća.

– A ne da ljudi budu stavljeni budu stavljeni u dvostruke, trostruke i ne znam kakve uvjete i mjerila kad dođu tražiti način kako do obnove svoje nekretnine. Za HDZ čija je kuća na par metara od ove u Šimunićevoj 15 vrijede jedni uvjeti, a drugi za sve ostale. Ti uvjeti moraju biti transparentni i jednaki za sve, naglasila je Matan.

Baš u toj kući u Šimunićevoj 15, koja ima crvenu naljepnicu da je neuporabljiva, odnosno, da objekt treba biti uklonjen, jedna od stanara do potresa je bila Ljubica Velić. Živjela je u prizemlju 13 godina, iako – bez struje.

– Kad je bio potres, bila sam u stanu sa snahom, dvoje unučadi i dvije kćeri. Sjedila sam za stolom, kći je išla na wc, djeca su se igrala, a onda je počelo jako lupati, tresti, hvatala sam djecu: ‘Ajmo. Jedva smo pobjegli. Sada su nam dali smještaj u kući na Stativama, sobu, kupaonu i kuhinju, ispričala nam je.

Taj je smještaj, dodala je, na šest mjeseci. Što poslije tih pola godine – ne zna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest