OŠTEĆEN SAKRALNI OBJEKT

Crkva u Rečici privremeno neuporabljiva zbog oštećenja u potresu – vlč. Zaplatić: Budimo sretni, još tu stoji, koliki domovi i crkve su srušeni

Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Rečici nakon pregleda statičara dobila je narančastu naljepnicu: privremeno neuporabljiva

Župna crkva svetog Ivana Krstitelja u Rečici za potresa 29. prosinca najviše je stradala župna crkva u Karlovačkoj županiji, jedina koja je nakon pregleda statičara dobila narančastu naljepnicu: privremeno neuporabljiva.

Na ckrvi iz 18. stoljeća oštećeni su zidovi, pukotine su posvuda, a prednji dio ograđen  trakom i zabranjen pristup zbog mogućnosti pada dijelova pročelja i vijenca uslijed novih potresa. Stradao je i župni dvor, kat ponajviše, ali je vlč. Lovro Zaplatić i dalje u njemu, samo se spustio u prizemlje.

Mise se održavaju u vjeronaučnoj dvorani i Vatrogasnom domu DVD-a Dolnja Rečica.

– Crkva je oštećena, zidovi, jako svod lađe, tamo gdje su ljudi, apside su popucale, statičari su primjetili da se drobi jedan stup u crkvi, a najgore stradali dio je kor, koji smo restaurirali i obnovili prije dvije godine; on je najbliži je tornju, a kako je toranj samostalana građevina do crkve, povezan žbukom, kako se u temelju ljuljao, tako je udaralo u taj dio, opisuje nam vlč. Zaplatić, dodavši da su za obnovu kora sami izdvojili 200.000 kuna.

– Ispada da je dobro da nam nisu iz EU fondova još odgovorili, aplicirali smo za obnovu svetišta. Da smo i to započeli, bilo bi “veselo”, primjećuje.

Crkvu čeka detaljan pregled, priča nam, moraju doći dizalice, toranj od vrha do dna biti pregledan, skele podignute u crkvi kako bi se moglo popeti do svih pukotina, otvoriti ih utvrditi stanje… Tada će biti poznato u kakvom je doista stanju crkva iako su one prve preglede obavili statičara i ostali građevinarci, restauratori…

– Po preliminarnoj procjeni, šteta je veća od milijun kuna, kaže nam vlč. Zaplatić.

Vjernici su, dodaje, utučeni, od potresa, od korone…, a sad su ostali ii bez svoje župe.

– Teško je gledati svoju crkvu izvana, a ne moći unutra. Ali rekao sam: budimo sretni, još uvijek stoji tu, da bar gledamo crkvu ako ne možemo u nju. Mnogi nemaju što gledati ni domove, ni crkve, ništa; koliki su sagrađeni i porušeni, kazuje vlč. Zaplatić i podsjeća: najprije ljudi!

A ljudima na najviše stradalom području Sisačko-moslavačke županije, vjernici Župe sv. Ivana Krstitelja iz Rečice, svjesni da su naspram njihovih, problemi na našem području neusporedivo manji, spremali su se organizirati pomoć. No, kada im je rečeno da trenutno ne treba, odlučili su pomoći kad prođe gužva.

– Kad odu televizije itd. i kad nam konkretno jave što treba: cigla, građevinski materijal, što god, ako trebaju zidare, majstore, što god treba i tko god treba… naši dečki će ići, bez obzira na naše probleme. Organizirano ćemo pomoći; kad svi zaborave, mi ćemo se sjetiti, zaključuje vlč. Zaplatić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest