DOBRODOŠAO PROGRAM

Korakova podrška majkama i djeci iz konfliktnih obitelji donijela i preventivni program i za djecu i za roditelje

Školica za velike i škola za male imala je potporu Ministarstva

– Porast nasilja u obitelji za vrijeme lockdowna, posebice u obiteljima gdje ima konflikata i gdje stvari možda ne funkcioniraju najbolje između roditelja uvelike se odrazilo na mentalno zdravlje majki i djece koja žive u tim obiteljima, a ovim programom pružena im je individualna i grupna podrška, te napravljeni preventivni programi koje ćemo provoditi i dalje, kazala je na današnjoj pressici Valentina Gambiroža Staković, voditeljica programa Školica za velike i škola za malene, što ga je proteklih šest mjeseci provodila Ženska grupa Korak iz Karlovca.

Poduprlo ga je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Korak zahvaljujući toj potpori pomogao 8 majki i 8 djece, koji su prošli taj program, te savjetima mnogim drugima koji su se za pomoć obratili SOS telefonom.

Majke su dobile podršku za jačanje roditeljskih kompetencija, djeca učila koja su ponašanja za njih sigurna, a koje ne, te kako se mogu obraniti od različitih emocionalnih ucjena. Napravljeni su i preventivni programi rada s roditeljima, te s djecom koji će, iako je ovaj projekt završen, Korak provoditi i dalje.

– Bilo je situacija i da su žene koje dolaze iz konfliktnih obitelji, koje su naučile da se jedino silom nešto može ostvariti, jednu vrstu sile primjenjivale prema djeci. Nisu znale kako da dijete svojom voljom počne učiti, da ih ne prisiljavaju; one su učile kako komunicirati s djecom. Svim roditeljima koji imaju problema u komunikaciji s djecom i dalje smo na raspolaganju, kazala je Mirjana Duduković, predsjednica Koraka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest