DOBRE VIJESTI

Energetska obnova ide dalje, za 39 zgrada koje su prije korone imale spremnu dokumentaciju nova nada, direktorica Inkasatora: Čekamo natječaj vrijedan šest milijardi kuna

- Cijela mjera koja je predviđena ima vrijednost šest milijardi kuna s time da neće biti sve za energetsku obnovu, no to je ipak znatniji iznos koji će se ulagati u zgrade, kazala je Andreja Barberić.

Ukupno 39 višestambenih zgrada kojima upravlja karlovačka gradska tvrtka Inkasator je prije koronakrize bilo spremno prijaviti se na javni poziv za sufinanciranje energetske obnove sredstvima EU. Epilog je poznat. U lipnju 2020. godine poziv je odgođen a najave za novi zasad – nema. Neke zgrade ipak nisu mogle čekati pa su njihovi suvlasnici u obnovu krenuli sami po povoljnoj kreditnoj liniji. Jedna od njih je ona u Ulici dr. Vladka Mačeka 15, pa je predstavnik stanara Nenad Rosić pojasnio da su procijenili da će ih više koštati stalno “krpanje” od krova nadalje nego da sami krenu u ovaj posao. Kako je rekao, dobili su punu potporu upravitelja Inkasatora, karlovačkog Trgoinga koji je nabavljač materijala i samog izvođača radova koji odlično obavlja svoj dio posla. 

Nacionalni plan

Nedavno izabrana nova direktorica Inkasatora Andreja Barberić upozorila je sve koji su već prikupili potrebnu dokumentaciju da ne odustaju, jer na raspolaganju će uskoro biti i veća sredstva, čak šest milijardi kuna na razini države, pa se nada da bi i sve karlovačke zgrade koje se prijave mogle dobiti vrijedna sredstva za obnovu. 

– Obnova višestambenih zgrada uvrštena je u Nacionalni plan oporavka i otpornosti. U ovom trenutku nemamo informaciju kada će natječaj biti raspisan ni kakvi će biti kriteriji, međutim svih 39 zgrada koje su u ovom trenutku spremne za prijavu na onaj prethodni natječaj bit će prijavljene na natječaj koji će biti raspisan u okviru Nacionalnog plana, naravno, ukoliko predstavnici i suvlasnici još budu za to zainteresirani, rekla je Barberić.

U toj mjeri, dodaje, nalazi se i još jedan natječaj za sufinanciranje obnove zgrada koje se nalaze u kulturno – povijesnim cijelinama i koje su zaštićena kulturna dobra za koje se do sada nisu osiguravala sredstva.

Velika sredstva

– Cijela mjera koja je predviđena ima vrijednost šest milijardi kuna s time da neće biti sve za energetsku obnovu, no to je ipak znatniji iznos koji će se ulagati u zgrade. Slijedi nam i obnova zgrada oštećenih u potresu, rekla je Barberić te dodala kako se nada da će biti dostatnih sredstava za sve karlovačke zgrade koje žele ući u program obnove.  

Dobri rezultati tvrtke

U Karlovcu je oštećenja u potresu dobilo 125 zgrada kojima upravlja Inkasator, 46 ih ima zelenu U1 oznaku i nemaju pravo na novčanu potporu, 53 ih ima zelenu U2 oznaku dok je od tih zgrada 20-ak predstavnika zgrada i suvlasnika odustalo od potpore jer bi prikupljanje dokumentacije koštalo više nego sama potpora. 

– Žutu naljepnicu su dobile 22 zgrade od koji su dvije u gradskom i šest u državnom vlasništvu. Očekujemo odgovor nadležnih institucija i ukoliko bude pozitivan pripremit ćemo dokumentaciju iako ih je već pet odustalo od prijave. S crvenom naljepnicom imamo četiri zgrade i sve su u većinskom državnom vlasništvu, rekla je direktorica. 

Pohvalila se dobrim poslovnim rezultatima tvrtke kao i modernizacijom procesa upravljanja zgrada i objedinjene naplate. 

Zlatni certifikat

– 2020. godina je bila izazovna, no brzo smo se prilagodili i priveli je kraju s financijski pozitivnim rezultatom od 179 tisuća kuna. Nama su važni i ostali pokazatelji poslovanja, posebno likvidnost koja je bolja nego godinu prije, smanjen je rizik poslovanja i povećana učinkovitost. Imamo visoku platnu sposobnost i odličak kratkoročni koeficijent likvidnosti pa smo i ove godine dobili AAA certifikat bonitetne izvrsnosti, a kako je to treći put imamo zlatni certifikat, rekla je Barberić te pojasnila da to puno znači za poslovanje tvrtke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest