ZANEMARENI U ZLATNOJ DOBI

Birač upozorio na loš položaj umirovljenika i pozvao Grad i Županiju da se počnu baviti njihovim problemima: Nije to samo pitanje dostojanstva, nego i strategije prema budućnosti

Napomenuo je da o umirovljenicima svi mi trebamo brinuti

– Mislim da je zaista vrijeme da se ova lokalna vlast počne baviti pitanjem umirovljenika, nije to samo pitanje dostojanstva nego i strategije prema budućnosti; umirovljenici su kao i svi ostali, građani s jednakim pravima, o kojima se svi mi trebamo brinuti, poručio je s današnje pressice Dimitrije Birač, predsjednik Nove ljevice i karlovački i županijski vijećnik.

Podsjetio je da je na loš položaj umirovljenika, “za čije interese nitko ne brine i na visokoj su razini socijalne isključivosti”, upozoravao i na posljednjem županijskom Aktualcu te pitao planira li se izgradnja novog doma za starije. Jedini u Karlovcu, izgrađen je krajem 80-ih, na smještaj se dugo čeka, i po desetak godina, nerijetko je za njega potrebna (HDZ) veza, a na listi čekanja je više od 3.100 ljudi.

Smatra da je pred vratima prilika koju valja iskoristiti pa im, novcem koji će Hrvatskoj biti na raspolaganju, izgraditi bar domove za smještaj. Jer s mirovinama od 1.500 do 2.500 kuna – premda je prosječna 3.900, ali znamo kako se računa prosjek – skuplji smještaj u privatne domove većina, koja jedva ima za režije, ne može se priuštiti.

– Postoji Nacionalni plan oporavka i otpornosti ’21-’27, unapređenje socijalne skrbi 370 milijuna kuna i tamo stoji da u suradnji države i jedinica lokalne i regionalne samouprave može se izgraditi 7 centara za starije osobe kojima bi se unaprijedila infrastruktura i stvorili preduvjeti za starije ljude, da im bude dostava lijekova, hrane, da imaju pratnju liječniku, da se organiziraju neke rekreativne aktivnosti i na taj način bi se išlo prema ukidanju socijalne isključivosti. Apeliram na Grad i Županiju – to su jedinice lokalne i regionalne samouprave – da se što prije pripreme, da sad počnu raditi na projektu, dokumentaciji da povučemo 1, 2, 3 ako je moguće centra za starije osobe. Postoji zemljište vojarne Luščić i tu je prilika da se, kad se radi UPU, napravi mjesta za veći dom za starije osobe, poručio je Birač.

Da je karlovačkim umirovljenicima potreban bar novi dom, potvrdila je i Jadranka Radatović, dok je Mirko Miladinović, upozorivši na težak život umirovljenika, naveo da mu je mirovina, za 40 godina i 6 mjeseci radnog staža, 1.500 kuna manja od prosječne.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest