DOGAĐAJ IZ 1991.

Navijači i ratni veterani večeras u velikom broju na otvaranju murala, obratio im se Hrastov: Igrom slučaja tu sam ja, mogao je biti netko drugi od mojih suboraca

Uz poruku "Heroje ne zaboravljamo, ideale ne izdajemo" navijači su uz potporu nekoliko braniteljskih udruga obilježili događanja na Koranskom mostu od prije točno 30 godina.

Kao što su i najavili, navijači Dinama, ali i velik broj ratnih veterana večeras su se okupili kod novog murala u podvožnjaku koji spaja karlovačke gradske četvrti Grabrik i Rakovac.

Proteklih dana Bad Blue Boysi su oslikali zidove podvožnjaka s likom ratnog specijalca policije Mihajla Hrastova, obilježjima Specijalne jedinice policije Grom i obilježjima kluba za koji navijaju. Uz poruku “Heroje ne zaboravljamo, ideale ne izdajemo” navijači su uz potporu nekoliko braniteljskih udruga obilježili događanja na Koranskom mostu od prije točno 30 godina.

Tog 21. rujna 1991. je na mostu smrtno stradalo 13 neprijateljskih vojnika, rezervista tzv. JNA koji su trebali biti prethodnica drugih srpskih paravojnih postrojbi. Hrvatski specijalci su ih zaustavili, a sve što se poslije događalo postalo je predmet sudske trakavice duge 23 godine koja je u konačnici Karlovčanina Mihajla Hrastova proglasila krivim za ubojstvo već zarobljenih neprijateljskih vojnika. 

– Nisam od velikih riječi niti volim puno pričati, ovaj mural, tu je moj lik. Igrom slučaja tu sam ja, mogao je biti netko drugi od mojih suboraca, ali sudbina je takva to se nije moglo izbjeći. Ja sam svoje, kako se kaže, odradio pošteno, muški. Gledam vas, svoju braću po oružju, i ove mlade ljude, drage Bad Blue Boyse koji su ovaj mural izradili iz dubine duše. Zahvalan sam svima vama koji ste došli, što prisustvujete otvorenju murala koji je spomen na sve naše dečke, branitelje koji su poginuli braneći grad Karlovac i civile. Vječna slava i hvala, rekao je Hrastov koji je dobio veliki pljesak svih okupljenih. 

Hrastov u očima velikog broja Karlovčana će zauvijek ostati heroj koji je zaustavio žešće napade na grad, po pravorijeku Vrhovnog suda RH je kriv za ubojstvo i osuđen, a ima i onih koji ipak smatraju da na ovaj način ne treba obilježavati događaj za koji postoji pravomoćna sudska presuda.

Predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Josip Slaćanin je rekao da su BBB dobili njihovu neupitnu podršku da naprave ovaj mural. 

– Dečki su tog dana 1991. napravili veliku stvar. Da nije bilo toga čina mi možda danas ne bi ovdje stajali. Ovaj mural je posvećen ne samo njemu nego svoj našoj braći koji su poginuli, dali svoje zdravlje da bi mi danas bili ovdje. Tim činom je obranjen grad Karlovac ali i cijela Hrvatska, rekao je Slaćanin. 

Kako kaže, ovaj je događaj opisan u knjizi, a Mišo je kao i njegovi suborci živi svjedok toga. 

– Svjedoci smo svi ovih dana, puno se piše, osuđuju ga, nećemo se miješati u sudstvo odlučilo je tako kako je odlučilo. Naš Mišo je odradio tu pokoru, 25 godina traje to mrcvarenje i to ćemo staviti “ad acta”. Idemo dalje, gledamo u budućnost. Tu su naša djeca koja znaju što se desilo tog dana na mostu i znaju što se događalo od 1991. do 1995. godine. Neki ljudi koji nas žele vratiti u ta loša vremena, mi se nećemo dati. Mi nismo tražili rat, ovo je bio obrambeni rat, nas su napali, mi smo se obranili i mi smo pobijedili u ratu, rekao je Slaćanin.

Na kraju je dodao da je Mišo tu, odradio je pokoru koju je odradio, a svi smo tu jedinstveni i poručuje – oprostiti možemo ali nikad nećemo zaboraviti.

Pogledajte FOTO GALERIJU…

>> Otvorenje murala Mihajlu Hrastovu 21. rujna 2021.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest