VRIJEDNO OTKRIĆE

Otkriće na dnu Korane tek treba dati odgovore! Brončana bista pronađena nedaleko drvenog mosta, ne zna se autor ni kada je nastala

Pretpostavlja se da je na njoj 30-godišnji muškarac u uniformi Kraljevine Jugoslavije ili Austro-Ugarske, no o kome se radi nije poznato

Brončanu bistu muškarca u uniformi Kraljevine Jugoslavije ili Austro – Ugarske do prije tjedan dana krila je Korana, nedaleko od Drvenog mosta, oko 1,5 kilometar od ušća u Kupu. Danas je predstavljena javnosti, no još se ne zna čija je, tko joj je autor i kada je nastala.

Bista je prerezana pa su glava i trup nađeni zasebno, a glava i propucana, s rupama od metaka. Najvrijedniji je to nalaz ovogodišnjeg arheološkog pregleda rekognosciranja Korane i Kupe iako se o njemu, po riječima Krunoslava Zubčića iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, za sada može malo reći.

– Nemamo potpisa niti kipara niti radionice, možda ga pronađemo nakon čišćenja. Za sada smatramo da je nastala negdje između dva rata ili možda Austro-Ugarske i to na osnovu uniforme, odnosno, visoke kragne i epoleta, najsličnija je uniformama između dva svjetska rata, Kraljevine Jugoslavije. Na njoj je muškarac od oko 30-ak godina, kazao je Zubčić.

Skulptura se nalazila na oko 3,5 metra dubine, a pronašao ju je prošli petak Zoran Delibašić koji surađuje s HRZ-om.

– To je bilo na završetku urona, imali smo relativno slabe pronalaske, nekoliko je bilo komada keramičkih, čekao je red da izroni i rekao: “Joj, nešto je ispod, kao amfora, nema ručke… Gornji dio glave!” Nakon toga je ponovo zaronio i: “Brončana skulptura!” Prvo je našao glavu, pored je bio dio torza. Na njoj se vidi nekoliko rupa od metaka, zato smatramo da su godine kad je mogla biti uklonjena 1918., 1941., 1945. ili možda 1991., ispričao je Zubčić.

Bista će u restauraciju kako bi se pokušao utvrditi autor, kipar i koga ona predstavlja.

– Brončana skulptura je dosta kvalitetan rad. Glava je vrhunski rađena, donji dio biste je možda više stiliziran. Pregledom literature o bistama koje su bile izložene u Karlovcu smatramo da nije niti jedna od njih. Možda nije stajala u nekom javnom prostoru, parku, trgu, nego se nalazila unutar nekog kompleksa, neke vojarne pa nije bila poznata širem krugu ljudi. Imamo više nepoznanica nego što sada znamo, ali mislim da ćemo uspjeti naći porijeklo, odnosno, koga ona predstavlja, izjavio je Zubčić.

Kada je bista izvađena, najprije su pomislili da predstavlja nekoga iz NOB-a, no po uniformi i visokoj kragni pretpostavljaju da je iz vremena Kraljevine Jugoslavije ili Austro-Ugarske. Vide se epolete s jedne strane, naziru tri crte koje bi govorile o činu kapetana, ali još valja utvrditi postoje li i s druge strane jednake oznake ili je to slučajno urezano pri izradi. Nisu našli sličnosti s kipovima kraljevske obitelji.

Pretpostavljaju da je brončana skulptura prerezana autogenim rezanjem, vjerojatno da bi se olakšalo njeno nošenje.

– Bačena je 600-njak metara od prve kuće od starog koranskog mosta. Težine je 40-ak kilograma i vjerojatno je korišteno neko prijevozno sredstvo, teško da bi netko nosio 600 metara ili više u rukama i onda bacio u rijeku, naveo je.

Slijedi čišćenje biste ne bi li se našao potpis autora, što bi pomoglo i otkrivanju identiteta onoga čija je bista. Osim nje, u ovom je istraživanju nađena i vojna čuturica, s ukrasima i natpisom 45, što je vjerojatno godina, porculanska posuda koja se vjerojatno koristila u njemačkoj vojsci s godinom 1937., nešto klasične novovjekovne keramike i keramički dio starih peći.

>> Brončana bista pronađena u Korani 8. listopada 2021.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest