NASTAVAK

Prepucavanje o 3D zebri u Grabriku prerasta u “sapunicu”! Birač ponovo o okolnostima nabave, kaže, evo i pisani tragovi o “manevrima”

Nakon svega toga, uopće nije jasno ni gdje je izvorni troškovnik prema kojem su se mogle ponude i dobiti. Ja ga u traženoj dokumentaciji nisam dobio, kaže Birač.

Nastavlja se saga o 3D zebri u Grabriku, te sumnjama u malverzacije po tom pitanju. Naime, na odgovor predsjednika Vijeća Gradske četvrti Grabrik Frane Kaleba sad se ponovo očitovao gradski vijećnik Nove ljevice Dimitrije Birač.

Kako kaže, Kaleb je u svom priopćenju na njegove upite u suštini još jednom nahvalio projekt izrade 3D pješačkog prijelaza u Grabriku, te je konstatirao da je sve u redu s procedurom. Od Grada ni glasa.

– Na meni ovdje nije da zaključim je li nešto u redu ili nije. To trebaju raditi nadležne u prvom redu institucije Grada, posebno Ured gradonačelnika pod čijom je ingerencijom KAkvart u sklopu kojeg je realiziran dotični projekt. Stoga je daljnji tekst upućen ponajviše Gradu i gradonačelniku Mandiću, rekao je Mandić te podsjetio na kronologiju.

Ostatak Biračevog priopćenja prenosimo u cijelosti. 

Krenimo redom. Kako se može vidjeti iz dostiglih ponuda (slika “Sve ponude”) one se ne čine valjanima. Kao prvo, nisu ujednačene, zato što ponuda Pismorada sadrži kao mjernu jedinicu “komplet” ili kpl, dok druge dvije ponude (koje na kraju nisu prihvaćene) sadrže mjernu jedinicu “m2”. 

Drugo, ponuda poduzeća iz Kukuljanova pristigla je 30.3.2021., što je nekih dva tjedna prije nego što je uopće sastavljen projekt izrade 3D pješačkog prijelaza od strane VGČ Grabrik! (slika “Izrada projekta 3D zebre”). 

Treće, ponuda koja je pristigla 30.3.2021. ima dospijeće 14.4.2021., dok je druga ponuda – Pismorada pristigla 9.7.2021., a treća 15.7.2021. To znači da je prva ponuda automatski nevažeća i ne može ih se uspoređivati. 

Četvrto, pogledamo li konačne cijene (uključen PDV) vidimo da je u obrazloženju ponuda upravo ponuda Pismorada najskuplja (slika “Sve ponude”). Međutim, pogledamo li naslovnu stranicu dokumenta (slika “Sve ponude glavni podatak”) vidimo da iznosi uopće nisu isti i da je odjednom Pismorad najjeftinija ponuda! Što se tu dogodilo?

Konačno, peto – ako naši građani i građanke obrate pozornost površinu koja je obuhvaćena m2 u ponudama od 30.3.2021. i 15.7.2021., vidjet će da je iznos 80m2! Dakle, pješački prijelaz u Grabriku jednake je površine, prema ponudi, kao komotni četverosobni stan! Jesu li na temelju toga izrađeni konačni iznosi? Je li činjenica da je u ponudi navedena 4-5 puta veća površina zebre odredila konačni iznos posla?

Nakon svega toga, uopće nije jasno ni gdje je izvorni troškovnik prema kojem su se mogle ponude i dobiti. Ja ga u traženoj dokumentaciji nisam dobio.

Mogao bih ići dalje, međutim ovdje ću stati. Ovim putem još jednom apeliram ne na VGČ i g. Kaleba, nego na Grad i gradonačelnika koji su ove nedostatke ili u najmanju ruku zanimljivosti morali uočiti te dalje provjeriti što se tu dogodilo, da istraže ovaj slučaj i ovu nabavu. Jer jednostavno je previše pitanja i nelogičnosti, kaže Birač. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest