UBOJIT VIRUS

Veliki broj preminulih! Hrvatska među najgorima po smrtnosti od Covida, a Karlovačka županija među najgorima u Hrvatskoj – zašto je to tako?

Podsjetimo, na samom početku pandemije mnogi su stručnjaci smatrali da koronavirus vjerojatno ubija 0,5 do jedan posto zaraženih ljudi, što ga čini globalno vrlo opasnim virusom - dok se ne razvije sigurno i učinkovito cjepivo.

Hrvatska je među najgorima u Europi po smrtnosti od Covid-19, a žalosna je činjenica da je u Hrvatskoj Karlovačka županija u samom vrhu u tužnoj statistici.

Naime, prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite koji podatke ažurira i objavljuje na stranici koronavirus.hr, vidljivo je da po broju oboljelih i preminulih Karlovačka županija ima smrtnost od čak 3,2 posto, a gora je jedino Osječko – baranjska koja broji 3,55 posto preminulih u odnosu na oboljele.

Po podacima nacionalnog Stožera od početka pandemije u KŽ su oboljele 17.363 osobe, a preminulo je 567 osoba. Podaci Stožera CZ Karlovačke županije nešto su drugačiji. Po njima imamo ukupno 21.401 slučaj zaraze, a 635 preminulih, 598 u bolnicama i 35 izvan bolničkog sustava. Tu je i postotak preminulih nešto manji, a iznosi 2,96 posto. 

Podsjetimo, na samom početku pandemije mnogi su stručnjaci smatrali da koronavirus vjerojatno ubija 0,5 do jedan posto zaraženih ljudi, što ga čini globalno vrlo opasnim virusom – dok se ne razvije sigurno i učinkovito cjepivo. Sad cjepivo imamo, a kako se cijepilo, pa njime samo donekle od težih oblika bolesti zaštitilo tek nešto više od 50 posto građana, podaci o broju preminulih su zastrašujući.

Zanimljiva je usporedba s nama sličnim županijama. U Sisačko – moslavačkoj je zabilježeno 17.976 slučajeva no znatno je manje preminulih – 166. U Varaždinskoj županiji je gotovo duplo više slučajeva zaraze (31.344), a preminulih je 670, za 103 više nego u Karlovačkoj županiji. 

U Vukovarsko – srijemskoj je od početka pandemije oboljelo 17.021 osoba, a preminulih je gotovo duplo manje – 299. U Šibensko – kninskoj je oboljelo 16.151.osoba, preminulih je 213. 

Zbog čega je tako velika smrtnost u Hrvatskoj uopće, a od prosjeka još veća u nekim lokalnim sredinama zasad se može nagađati no neki razlozi se moraju razmotriti. Spominjalo se to što je u KŽ dosta staro stanovništvo, to ni to baš “ne drži vodu” jer najstarije stanovništvo u Hrvatskoj ima Šibensko – kninska županija, broj zaraženih je približan, a umrlih znatno manji. 

Zadnja istanca obrane su covid odjeli bolnica, u Karlovačkoj županiji onih u OB Karlovac i OB Ogulin. Od Ravnateljstva karlovačke bolnice zatražili smo podatke o smrtnosti hospitaliziranih pacijenata, od onih na Covid odjelu i u jedinici intenzivne njege, no još čekamo podatke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest