PROMOCIJA TURIZMA

Veliko priznanje za KAportal! Naša rubrika “Skriveni raj nadohvat ruke” i autor reportaža Mario Pušić dobili nagradu “Marko Polo – slavni putopisac”

- Za dobar putopis čak i ne treba putovati dalje od par kilometara, jer i u našoj bližoj okolici možda se kriju ljepote koje možemo besplatno otkrivati i u njima uživati iz dana u dan. Tako je nastala rubrika "Skriveni raj nadohvat ruke” koja je odlično prihvaćena kod čitatelja.

Veliko priznanje stiglo je jučer za naš KAportal koji je dobio nacionalnu nagradu – posebno priznanje “Marko Polo – slavni putopisac” za serijal putopisa u rubrici “Skriveni raj nadohvat ruke“, autora Maria Pušića.

Rubriku i autora reportaža je za godišnju nagradu FIJET-a Hrvatska (Hrvatske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu nominirao HND Karlovačke županije, a koliko je “Skriveni raj” jedinstven i prava rijetkost na dnevno-informativnim portalima koji nisu specijalizirani kao turistički portali ili putopisni blogovi, a pogotovo kada se radi o lokalnim informativnim portalima, pokazuje ovo priznanje.

Kako je na svečanoj dodjeli u hotelu Esplanade u Zagrebu rekla predsjednica FIJET-a Hrvatska Tina Čubrilo, godinama se zauzimala da se godišnja priznanja dodjeljuju i domaćim novinarima, pa i onim u lokalnim medijima koji svojim radom promiču turističke vrijednosti svog kraja. Da za vrhunski putopis ne treba putovati u egzotične zemlje, već da je dovoljno zaviriti i u vlastito dvorište pokazao je Mario Pušić, već nagrađivani novinar Jutarnjeg lista koji se angažirao na lokalnom portalu iz ljubavi prema svom rodnom kraju.

– Za dobar putopis čak i ne treba putovati dalje od par kilometara, jer i u našoj bližoj okolici možda se kriju ljepote koje možemo besplatno otkrivati i u njima uživati iz dana u dan. Tako je nastala rubrika “Skriveni raj nadohvat ruke” koja je odlično prihvaćena kod čitatelja koji su, pokazalo se, željni takvih sadržaja, stoji u obrazloženju HND-a Karlovačke županije.

To je prepoznao i ocjenjivački odbor te su Mario Pušić i KAportal dobili posebno priznanje za “nove reportaže i nove trendove objava”.

– Ja nisam turistički novinar, već klasični novinarski reporter, crnokronikaš i prašinar s dugim stažom u Jutarnjem listu. Autorski sam se posudio KAportalu, a kako bih široj javnosti prikazao ono što mi ovdje odavno znamo – da živimo u naraznovrsnijoj županiji po pitanju prirodnih ljepota. Tražio sam dokaz sebi samome da je najljepša, i doista ga pronašao u pričama o skrivenom raju, rekao je Mario Pušić. Zahvalio se svojim kolegama Robertu Fajtu koji je zaslužan za fotografije, Viti Butkoviću za video i montaže, te Vedranu Gvožđaku, glavnom uredniku KAportala. 

Pušić podsjeća da je projekt “Skriveni raj nadohvat ruke” dobio snažnu podršku mjesnih turističkih zajednica, a posebno TZ Karlovačke županije i direktora Željka Fanjka.

Nagradu Marko Polo Grand Prix za domaće novinare dobio je Željko Žutelija za knjigu  “Moj Zagreb – najljepši grad na svijetu”, kao i za osobni doprinos visokim standardima turističkog novinarstva.

>> Nagrada Marko Polo 9. prosinca 2021.

Pogledajte koji su ostali laureati…

Za izvrsnost objavljenih reportaža i putopisa  dodijeljene su Plakete s likom Marka Pola + povelje, a dobitnici su:

1. PETRA SOMEK – ČASOPIS MERIDIJANI

Za edukativne reportaže i putopise o svim djelovima Hrvatske uz vrhunske autorske radove i  fotografije.

2. PAULA I  ĐELO JUSIĆ – ADRIATON

Za maštovit prikaz  hrvatskih krajeva u TV serijalu “Bajkovita Hrvatska”s elementima  turističke promidžbe i edukativne komponente serijala.

3. ŽELJKO MARUŠIĆ

Za dugovječnu emisiju  “Željko Marušić i gosti” kojom je promovirao hrvatske turističke potencijale i mogućnosti.

4. SLOBODAN KADIĆ

Za trajan i kvalitetan doprinos upoznavanju turističkih atrakcija i nepoznatih dragulja Hrvatskog turizma kroz objave reportaža u Glasu Slavonije.

5. DENIS  MAHMUTOVIĆ

Za seriju reportaža objavljenih u novinskom izdanju 24 sata, koji nas vode u neobična, manje istražena i zanimljiva mjesta diljemHrvatske

6. VLADIMIR  KUMBRIJA

Za osobni doprinos razvoju emisija o turizmu na Hrvatskom radiju – 1. program. 

Svake godine FIJET dodjeljuje Posebna priznanja za  posebne reportaže  i nove trendove objava, a ove godine dobitnici su:

1. RADIO SLJEME za  posebne turističke emisije o Zagrebu ” Noćenje s doručkom” i “Moj frtalj”. Nagradu je ime Radio Sljeme preuzela Ana Lacković Varga.

2. MARIO PUŠIĆ – Informativni KA PORTAL za stalnu putopisnu rubriku “Skriveni raj nadohvat ruke”.

3. Udruga TV Student – nagradu dobivaju kao polaznici Ljetne akademije novinara za reportažu o akademiji i Solunu, kroz zanimljiv pristup u obradi zadane turističke teme, objavljenoj na HRT 4 u 20-minutnoj reportaži TV Student.

U 2020.  godini FIJET je pokrenuo nagradu FIJET Tolerance, koja se dodjeljuje osobama iz javnog ili javnog medijskog života, koji svojim životnim radom doprinose razumijevanju, različitosti kultura i razbijaju predrasuda, ukratko toleranciju življenja različitosti.

Prva nagrada je dodijeljena 2020 g. Tijani Haddad, predsjedniku FIJET-a, te putopiscu Hrvoju Ivančiću.

Ovogodišnja nagrade dodijeljena je g. HASSAN HAIDAR DIAB-u, novinaru Večernjeg lista za doprinos razbijanju predrasuda, reportažama iz zemalja prema kojima postoje određene zadrške, razumijevanju različitosti i razvijanju tolerancije.

ZAHVALNICA:

Vojku Pleštini, direktoru Međunarodnog turističkog film festivala u Solinu za izuzetan doprinos i partnerstvo u realizaciji projekta “Marko Polo”.

DAROVNICA

Gradu Korčuli je uručen originalni odljev Marka Pola, po kojem su rađene nagrade, autorski rad akad. slikara Luje Lozice, koji je bez naknade prava odljeva i nagrada poklonio predsjednici FIJET-a Tini Čubrilo.  

Posebna nagrada – plaketa s likom Marka Pola.

Nagrada Marko Polo, kao i cijeli projekt usvojen je na Predsjedništvu Svjetskog udruženja FIJET-a 2006. godine, na  prijedlog Tine Čubrilo, koja je i autor projekta.  15 godina je od uvođenja projekta, a 11. godina dodjele nagrada.

Nagrada je uručena Tini Čubrilo povodom 15.godišnjice ustanovljenja nagrade.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest