INDUSTRIJSKI BISER

Stara tvornica na Rakovcu dobiva novi život – kako napreduje obnova jedinstvenog primjera industrijske baštine danas vidjela i županica

Vjerujem da će završetkom ovog projekta, a također i našeg centra Nikole Tesle, uz već novi vrtić i dodatne sadržaje na Rakovcu ovo biti jedan dodatan impuls turizmu Karlovačke županije, rekla je danas županica Furdek-Hajdin

Nekadašnja tvornica Mustad na Rakovcu jedinsten je primjer industrijske baštine, a nakon godina propadanja konačno je dočekala da joj se udahne novi život. 

Ide to zahvaljujući karlovačkom poduzetniku i inovatoru Ivici Mikšiću koji se zajedno sa svojom tvrtkom TTK upustio u avanturu pretvaranja nekadašnje tvornice čavala u Tehnički muzej inžinjerstva Jugoturbine i industrije grada Karlovca.

Danas je Mikšić ugostio županicu Martinu Furdek-Hajdin te joj, kao i javnosti, pokazao što se radi na Rakovcu. Muzej će osim tehničkog dijela imati i dvije stalne postave, onu akademskog slikara Miroslava Šuteja, autora hrvatske zastave i hrvatske kune te drugu u čast književnice Irene Lukšić iz Duge Rese. 

– Svaki poduzetnik koji u današnje vrijeme zapošljava i jednog radnika, a u slučaju tvrtke TTK njih 175 zaslužuje poštovanje i zahvalnost na tome. Ideja za obilazak budućeg Tehničkog muzeja rodila se na Danu inovatora u sklopu projekta Nikola Tesla Poduzetničkog centra gdje je gospodin MIkšić izlagao kao cijenjeni karlovački inovator. Njegovo bogato životno i radno iskustvo pokazuje da se uz ideju, puno volje i hrabrosti može uspjeti i u maloj sredini kao što je naša. Vjerujem da će završetkom ovog projekta, a također i našeg centra Nikole Tesle, uz već novi vrtić i dodatne sadržaje na Rakovcu ovo biti jedan dodatan impuls turizmu Karlovačke županije, rekla je danas županica Furdek-Hajdin.

Zahvat je pod nadzorom Ministarstva kulture i medija RH, a trenutno je u završetku prva faza, tzv. hitne intervencije koje se sastoje od sanacije objekta od daljnjeg urušavanja i propadanja. Sanacija se sastoji od obnove kompletnog krovišta, dva kata, svih 4 pročelja, ograde i uređenja dvorišta. Završetak prve faze radova očekuje se kroz dva mjeseca. Cilj je sačuvati objekt u izvornom stanju,a jedan od uvjeta je da se zadrži stari  industrijski lift koji po današnjim mjerama zaštite na radu i sigurnosnim propisima ne smije biti u funkciji. Projekt radi karlovačka tvrtka Arhitekton, inženjerka Zrinka Jerinić Benić. Izvođač radova, tvrtka Izgradnja Marinković.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest