JAVNO SAVJETOVANJE

Grad priprema nove odluke koje se tiču turizma i ugostiteljstva – u zonama grada za vrijeme manifestacija bit će dopuštena viša razina buke, moći će se i kampirati na javnim površinama…

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

- Intencija je bila ta jer se Grad može ponositi s manifestacijama prepoznatim i izvan grada Karlovca, a da imamo jasna i jednaka pravila za sve. S današnjim danom počinje javno savjetovanje i traje 30 dana, rekla je pročelnica Danijela Peris.

Od danas su na javnom savjetovanju dvije nove gradske odluke odluke, jedna je odluka o dozvoljenom prekoračenju najviše razine buke, a druga o ugostiteljskoj djelatnosti. Što je novo na tiskovnoj konferenciji predstavila je pročelnica Ureda za gospodarstvo Daniela Peris te rekla da je ova regulacija bitna da pravila budu jasna i jednaka za sve u sektoru ugostiteljstva.

– Prva se odluka inače regulira Zakonom o zaštiti od buke, a određuju se lokacije gdje se mogu održavati javni skupovi na kojima postoji mogućnost povišene razine buke. Određeno je da to može biti do 2 sata ujutro, osim ŠRC-a Korana gdje povišena razina buke može biti do 3 sata iza ponoći, kazala je Peris.

Kako navodi, za manifestacije u organizaciji Grada, gradskih tvrtki i TZ-a dopuštaju se zone s povišenom razinom buke, a za sve ostale organizatore – udruge, pravne subjekte ili druge koji doprinose turističkim programima isto im se omogućuje se uz podnošenja zahtjeva za ograničenje najviše dopuštene buke, a odluku o odobrenju donosi Gradsko vijeće Grada Karlovca.

Zone su trg Bana J. Jelačića, Štrosmajerov trg, Šetalište dr. Franje Tuđmana – na promenadi i glazbenom paviljonu i prostoru šanca, platou ispred Zorin doma, košarkaškog, Sokolskom domu, Radićevoj, Vunskom polju, platou iza ŠSD Mladost, Foginovom, ŠSD Korana, Aquatike i šetnice, M. Gupca, Šebetićevoj, Banijanskog mosta, parka D. Butale, dijelove Preradovićeve i Gundulićeve uz park, stari grad Dubovac, parkiralište i humak na istočnoj strani Starog grada.

– U Odluci o ugostiteljstvu dodaju se odredbe, pa se dodaje mogućnost kampiranja izvan kampova za vrijeme sportskih i kulturnih manifestacija na javnim površinama uz određene uvjete u odluci, sigurnosnim, higijenskim itd, uz suglasnost vlasnika ako je privatna površina. Dodaje se i odredba o postavljanju pokretnih ugostiteljskih objekata na javnim i privatnim površinama, može i na privatnim jer je bilo takvih zahtjeva pa smo morali i to regulirati, kaže Peris.

Dozvoljava se i upotreba elektroakustičnih i akustičnih uređaja na prostoru ugostiteljskih objekata na otvorenom za vrijeme trajanja manifestacija koje organizira Grad, gradske tvrtke i TZ i svi ostali dionici ali uz one prije odredbe. 

Ostale odredbe koje se odnose na radno vrijeme se ne mijenjaju, za restorane i barove, radno vrijeme terasa i za prigodne proslave i manifestacije mogu poslovati duže ako se takav zahtjev podnese i zadovoljavaju uvjeti.

– Intencija je bila ta jer se Grad može ponositi s manifestacijama prepoznatim i izvan grada Karlovca, a da imamo jasna i jednaka pravila za sve. S današnjim danom počinje javno savjetovanje i traje 30 dana. Sve pozivam da se prijave i sudjeluju jer su nam komentari bitni da možemo donijeti kvalitetne odluke, kazala je Peris. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest