MUKE PO PARKIRANJU

Zašto većina parkirališnih mjesta u karlovačkim kvartovima uopće nije iscrtana! Provjerili smo zašto je to tako, pogledajte što kažu u gradskoj upravi

- Iz praktičnih razloga, u slučajevima javnih parkirališta, često nije moguće obnoviti horizontalne oznake jer su na njima parkirana osobna vozila, neovisno o dobu dana, rekli su nam u gradskoj upravi.

Zašto većina parkirnih mjesta izvan zone naplate uopće nije iscrtano bojom pa često nastaje parkirni kaos jer se svako parkira kako hoće. Ovo je pitanje na redakciju KAportala poslalo više čitatelja, pa smo provjerili zašto je to tako i koliko se često parkirališta po gradskim četvrtima obnavljaju.

– Grad Karlovac putem gradske tvrtke Zelenilo d.o.o. komunalne poslove održavanja horizontalne i vertikalne prometne signalizacije izvršava na godišnjoj razini, kažu nam u gradskoj upravi, te dodaju da se radi o obilježavanju svih vrsta horizontalne signalizacije, što uključuje pješačke prijelaze, stop linije, autobusna stajališta, središnje linije, oznake škola, zaustavne linije, parkirna mjesta za osobe sa invaliditetom i niz ostalih zakonom propisanih oznaka na kolniku.

– Između ostaloga u djelokrugu rada je i iscrtavanje parkirališnih mjesta na površinama u vlasništvu Grada Karlovca, a koja nisu u sustavu naplate, te koje se provodi u dogovoru i suorganizaciji predstavnika gradskih četvrti, odnosno predstavnika suvlasnika, rekli su nam u Gradu na upit KAportala.

Kažu da se svake godine određeni dio parkirališnih mjesta obnovi u skladu s proračunskim sredstvima, no kako Grad Karlovac na održavanju ima vrlo veliki broj parkirališnih mjesta (preko 7.000), mogućnost obnove svih podrazumijeva konstantan rad tokom niza godina da bi se zatvorio jedan ciklus. 

– Iz praktičnih razloga, u slučajevima javnih parkirališta, često nije moguće obnoviti horizontalne oznake jer su na njima parkirana osobna vozila, neovisno o dobu dana. Zbog toga je nužna gore navedena suradnja i organizacija svih uključenih u proces, dodaju u gradskoj upravi te naglađavaju još jednu stvar.

– Bitno je napomenuti da je apsolutno prvi prioritet u održavanju i obilježavanju, što se tiče horizontalne signalizacije, sigurnost prometa, i to po kategorijama i u skladu sa svim znakovima (opasnosti, izričitih naredbi i obavijesti), dodaju. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest