RADOVI U TIJEKU

Zbog loše kvalitete izvornog materijala i potresnog oštećenja mijenja se plan sanacije kina Edison, znači li to nove troškove? Evo što kažu iz gradske uprave..

Upravo se provode radovi na uklanjanju bočnih zidova kina Edison, koji nisu bili zacrtani u prvom planu

Rekonstrukcija zgrade kina Edison pred novim je izazovima. Naime, kako poručuju iz gradske uprave, upravo se provode radovi na uklanjanju bočnih zidova kina Edison jer je prilikom uklanjanja unutarnjih obloga zidova i dogradnje na bočnim pročeljima uočena je problematika postojeće konstrukcije dijela građevine.  

– Zidovi velike dvorane (istočni i zapadni) izgrađeni su od pune opeke na nearmiranim betonskim nadtemeljnim zidovima. Vizualnim pregledom bila je očita upitna kvaliteta nadtemeljnih zidova te je  izvršeno dodatno ispitivanje betona. Podsjećamo da je pri projektiranju predviđeno ojačavanje postojećih temelja radi temeljnih zahtjeva za građevinu. Dodatno je utvrđeno da su potresi na zgradi nekadašnjeg Kina Edison prouzročili dosta oštećenja “skrivenih” iza slojeva žbuke, pojašnjavaju u Gradu.  

Za predmetnu problematiku svi sudionici u gradnji dostavili su stručna izvješća, izvršena su potrebna ispitivanja te su razmotrene sve mogućnosti sanacije.  

– Loša kvaliteta izvornog materijala temeljne zone kao i oštećenja nastala kao posljedica zagrebačkog i petrinjskog potresa dovela su do zahtjeva za razgradnjom istočnog i zapadnog zida velike dvorane. Sva dokumentacija dostavljena je Ministarstvu kulture i medija te je zatražena suglasnost za razgradnju postojećih temelja i zidova velike dvorane te izgradnju novih, kažu u gradskoj upravi.  

U cilju osiguravanja temeljnih zahtjeva za građevinu, odnosno zadovoljavanja uvjeta propisane mehaničke otpornosti i stabilnosti nadležni Konzervatorski odjel izdao je suglasnost za razgradnju bočnih postojećih temelja i zidova velike dvorane te izgradnjom novih. 

– Sva problematika se pravovremeno rješava i projekt se odvija u zadanim rokovima. Nepredviđeni trošak uklanjanja bočnih zidova neće bitno utjecati na financijsku konstrukciju projekta, jer se neće izvoditi radovi ojačavanja temelja predviđeni projektom, poručuju iz Grada, te dodaju kako se neće gradili kompletna replika zgrade.

– Zadnji dio zgrade razgrađen je radi produljenja zgrade kako bi se osigurao servisni uporabni prostor oko pozornice odnosno kino platna, ostali dijelovi koji će se razgraditi razgrađuju se radi ispunjenja temeljnih zahtjeva za građevinu. Prostori u trjemovima također će se zadržati. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest