VATRENA STIHIJA

FOTO, VIDEO Požar u Novigradu na Dobri, zapalile se obje kule starog frankopanskog grada – je li moguće da je požar podmetnut?

Južni krov u potpunosti je izgorio, dok je onaj sjeverni djelomično spašen

Drvene krovne konstrukcije obje kule starog grada Novigrada na Dobri su u plamenu. Na mjestu događaja su vatrogasci. Vatra je izbila oko 16 sati.

Čudi kako su se mogle zapaliti oba krovišta, jer nisu međusobno vezana, između njih je ulaz u atrij staroga grada. Je li moguće da je građevinu netko namjerno zapalio, možda se drugi krov zapalio od vatre s prvoga?

Kako je uopće izbila vatra, je li požar podmetnut ili je izbio na neki drugi način naknadno će utvrđivati policija. Treba imati na umu i da je tamo nedavno postavljen javni Wi-Fi u sklopu europskog projekta, pa se ne može isključiti mogućnost da je prva iskra nastala iz neke neispravne žice.

Južni krov u potpunosti je izgorio, dok je onaj sjeverni djelomično spašen, no pitanje je hoće li biti iskoristiv za obnovu. Vatrogasci su lokalizirali vatru poslije 17 sati. Požar su gasili pripdanici JVP-a grada Karlovac, DVD Netretić te DVD Zagradci. Osim njih na mjestu događaja je i policija.

Grad je to u kojeg su kroz povijest hodili hrvatski plemići, grofovi, vitezovi, aristokrati i dvorac gdje je spavao Josip II Habsburški.

Kada je sagrađen ne zna se točno, navodno 1193. godine. No zna se da najkasnije u 15. stoljeću dolazi u posjed krčkih knezova  Frankopana, u čijem vlasništvu ostaje do njihove propasti u “Zrinsko-frankopanskoj uroti” 1671.godine, čije je jedno od središta bio upravo stari grad Novigrad. Zadnje je obnavljan 1999. godine, kada je jedna od kula pretvorena u vidikovac.

Opširnije o starom gradu pročitajte na stranicama Društva Frankopan.

>> Požar u Novigradu na Dobri 15. ožujka 2022.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest