RJEŠENJE MINISTARSTVA

Rimokatoličko groblje Dubovac postalo je zaštićeno kulturno dobro RH: Tu su pokopane značajne osobe, grobnice i mauzoleji imaju posebni značaj

Zelenilo

Ovim Rješenjem određuje se upis dubovačkog Rimokatoličkog groblja u Registar kulturnih dobara Republike - Listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske.

Rimokatoličko groblje u karlovačkoj gradskoj četvrti Dubovac dobilo je svojstvo kulturnog dobra. Iz gradskog poduzeća Zelenilo koje upravlja gradskim grobljima javljaju nam da je ovo priznanje stiglo Rješenjem Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske od 15. ožujka 2022. 

– U obrazloženju Rješenja kaže se između ostalog kako je Rimokatoličko groblje Dubovac, koje je osnovano 1820. godine, grobljanski kompleks izrazitog značenja za identitet i memoriju grada Karlovca te je istaknuti dio nacionalne spomeničke baštine, kažu u Zelenilu.

Na groblju su pokopane osobe od najveće važnosti za gospodarski, politički i kulturni život grada te dijelom i Republike Hrvatske, a sačuvani grobovi, grobnice i mauzoleji izrazite su arhitektonsko – stilske, estetsko – umjetničke ili autorske vrijednosti ili su iznimni primjerci tipa gradnje, oblikovanja, industrijskog dizajna ili umjetničkog obrta s prepoznatim odlikama povijesnih stilskih razdoblja.

Ovim Rješenjem određuje se upis dubovačkog Rimokatoličkog groblja u Registar kulturnih dobara Republike  – Listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest