GRADSKO VIJEĆE

Karlovčani će od sutra skuplje plaćati vodu, struju i plin! Mandić: Cijene vrtića ostaju iste, imamo i program pomoći umirovljenicima za režije

foto ilustracija KAportal/Pixsell

- Mi ćemo ovu godinu uspjeti odraditi bez obzira kako spada i usluge gradskih tvrtki i ustanova neće biti upitne, tvrdi Mandić iako je dodao da je u ovo vrijeme nemoguće točno planirati što će se događati u mjesec dana, a kamoli na razini cijele godine.

Cijene energenata su sve više, a Karlovčane uz najavljeno povećanje cijena struje i plina od sutra očekuje i povećanje cijene vode. Da će građanima biti teško to je svima jasno, no gradonačelnik Damir Mandić uvjerava da je sve napravljeno da se ove okolnosti ne odraze na kvalitetu usluga gradskih tvrtki i ustanova. 

– Ne treba dramiti ali da je situacija više nego komplicirana treba jasno reći. Vidjet ćemo u travnju u ovom dijelu gdje cijene struje i plina nisu ograničene od Vlade RH, nego će očito doći do poskupljenja, rekao je Mandić. Kako dodaje, u planu rada gradska uprava je napravila analizu prihoda i što to znači za funkcioniranje gradskih tvrtki. 

– Sigurno će doći do povećanja cijena vode a naša odluka je sigurna. Nećemo povećavati cijene vrtića i produženog boravka, tu možemo utjecati i ravnatelji škola i vrtića to drže pod kontrolom. Najavili smo u rebalansu u travnju da smo osigurali milijun i pol kuna kako bi kroz ovu godinu našim umirovljenicima koji imaju mirovine do 2 tisuće kuna pomogli kod plaćanja režijskih troškove. Vlada RH je dala 600 milijuna kuna u tu svrhu, mi ćemo se nadovezati na one troškove vezane uz gradsku upravu, rekao je gradonačelnik. 

Iako mu je jasno da kod dobavljača i energenata i robe široke potrošnje ima i špekulativnog ponašanja, kaže da sustav funkcionira. 

– Mi ćemo ovu godinu uspjeti odraditi bez obzira kako spada i usluge gradskih tvrtki i ustanova neće biti upitne, tvrdi Mandić iako je dodao da je u ovo vrijeme nemoguće točno planirati što će se događati u mjesec dana, a kamoli na razini cijele godine. 

Što očekuje građane vezano za povećanje cijene vode objasnila je direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica. Za 2,73 kune po kubiku povećava se varijabilni dio cijene vode, no Malenica tvrdi da je to i dalje najmanje nego što vodu plaćaju stanovnici drugih dijelova Karlovačke županije koji nisu pod karlovačkim Vodovodom. S obzirom na odluku da se male tvrtke pripoje karlovačkoj to će se isto promijeniti, a Malenica kaže da će formiranje velike tvrtke donijeti racionalizaciju troškova, ali i računanje cijena prema novim troškovima i metodologiji koja još nije poznata.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest