GOSPODARSTVO ŽUPANIJE

Predviđa se širenje poslovne zone Korana, no problem predstavlja zemljište, županica: Nismo utvrdili gospodarski interes sječe zdrave šume radi proširenja zone!

Županica Martina Furdek Hajdin naglasila je kako intencija Županije nije samo proširenje PZ Korane, već i aktiviranje drugih zona na području Karlovačke županije.

Poslovna zona Korana jedina je županijska zona, za koju postoji potencijal za širenje, potvrdila je to na zadnjoj sjednici Županijske skupštine županica Martina Furdek Hajdin. Kako je poručila, trenutno u njoj radi preko 500 ljudi, a djeluje 26 poslovna subjekta i nekoliko investicija je u tijeku.  

– Kroz izmjene i dopune prostornog plana Karlovačke županije, a u komunikaciji s Gospodarskom komorom i Gradom Karlovcem promišljalo se o proširenju same zone. Radi se o području koje se nalazi zapadno od zone, 50 ha na području općine Barilović i 50 ha na području grada Karlovca, i to je predmet analize.  

No, prema riječima županice, problem predstavlja što je veliki udio parcela koje bi bile pogodne za proširenje zone u vlasništvu Republike Hrvatske, a jednim dijelom radi se o gospodarskoj šumi. 

– Gospodarski interes sječe zdrave šume i proširenja postojeće poslovne zone mi nismo utvrdili. Prema tome ako će se zona širiti neće se širiti ovako kvalitetno kako smo mi planirali na 100 ha nego znatno manje, poručila je županica.  

Uz to županica je naglasila kako intencija Županije nije samo proširenje PZ Korane, već i aktiviranje drugih zona na području Karlovačke županije.  

– Jedna od najuspješnijih je zona Mekušje za koju smo svjedočili da je nekad kao vojarna danas uspješno prenamijenjena u poslovnu zonu i da je posljednja čestica prodana. Na to se veže i zona Selce, koja će se premještanjem čvora Ilovac dva kilometara prema Zagrebu, kvalitetnije povezati Grad Karlovac s autocestom što će dodatno aktivirati zonu. 

Županica je potvrdila kako u ovom trenutku ta zona ima urbanistički plan uređenja, na snazi je i lokacijska dozvola za izgradnju infrastrukture.  

– Tu bi čestitala Gradu Karlovcu koji je za uređenje zone Mekušje dobio sredstva, jednako tako sam sigurna da će to napraviti i za zonu Selce i na takav način učiniti čestice dostupnima privatnom sektoru.  

Od ostalih zona u Karlovačkoj županiji, županica je istaknula onu u Ogulinu, u kojoj buja investicijski ciklus.  

– Radi se nova hala tvrtke Bjelin, i u daljnjem proširenju ovisi o Republici Hrvatskoj. U tom djelu i naš odjel na čelu s pročelnicom Ines Pavlačić uključio se u rješavanje darovanja zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske Gradu Ogulinu i duboku se nadam da ćemo tu u što kraćem roku realizirati i da će tvrtke Semerlock i Bjelin što prije postaviti vlasnici tih zemljišta, kazala je županica.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest