HVALEVRIJEDAN POTEZ

Ronioci RK Žabac i tim Žitne lađe u akciji zaštite staništa orla štekavca – dvije jedinke posljednje na karlovačkom dijelu Kupe?

Jedinke obitavaju na rijeci Kupi, koja je njihovo lovište, a dvije jedinke našle su svoje stanište na plovidbenoj ruti Žitne lađe.

Ronilački klub Žabac i tim Žitne lađe, proveli su akciju zaštite staništa orla štekavca na rijeci Kupi. 

Kako nam javljaju iz kluba, u dolini rijeke Kupe na području Karlovca, postoji nekoliko zaštićenih jedinki orla štekavca. Orao štekavac, velika je ptica grabežljivica na vrhu hranidbenog lanca. Jedinke obitavaju na rijeci Kupi, koja je njihovo lovište, a dvije jedinke našle su svoje stanište na plovidbenoj ruti Žitne lađe. 

– Prekrasne jedinke bjelorepog orla imaju raspon krila i do 1,8 metara, hrane se pretežito ribom i glodavcima. Neprestanom ljudskom aktivnošću, kultivacijom šuma i livada, stanište orla štekavca neprestano se značajno smanjuje. S druge strane, značajnim rastom populacije dabra – bizantskog štakora, njegova aktivnost na obalama rijeke Kupe je uvelike porasla pa je tako i dabar odlučio potiskivati orla iz njegovog staništa, rekao je Dejan Ranitović iz RK Žabac.

Kako bI se rijetkim jedinkama orla olakšali život u uvjetima smanjenja staništa uslijed ljudske aktivnosti i dabrova, odlučili su najviše topole, koje predstavljaju jednu od dvije lovačke čeke orlova, zaštiti mrežom od aktivnosti dabra. 

– Vjerujemo da će dabrovi pronaći druga stabla za brušenje zubića i zaštitu svojih gnijezda.  Ove dvije jedinke orlova, mužjak i ženka, posljednje su jedinke na Kupi zamijećene najbliže Karlovcu s obzirom na veću urbanizaciju Pokupske doline i Karlovca, kažu Žapci.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest