OBILJEŽAVANJE DANA OSLOBOĐENJA

Karlovački antifašisti prozvali lokalnu vlast: Spomenik u Perivoju i dalje je ruglo, ignorira se vraćanje spomen – ploče Veci Holjevcu u Domu zdravlja

Pozvali su odgovorne da osude širenje mržnje prema narodima žrtva i širenje neistina o zločinačkoj NDH temeljenoj na rasnim zakonima. Kad cijela Europa slavi Dan pobjede naša se vlast, zaključio je Delić, srami da je Hrvatska nastala na temeljima antifašizma.

Karlovac danas obilježava svoj Dan oslobođenja od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu. Karlovački i županijski antifašisti i danas su se okupili pred devastiranim spomenikom u karlovačkom Perivoju koji je sramotno miniran prije 31 godinu i nikad nije obnovljen. 

Po riječima predsjednika Antifašista grada Karlovca Miroslava Delića, već ovo dovoljno pokazuje da nema političke volje te da je podrška i gradskih vlasti samo deklaratorna a ne stvarna. Isto tako, rekao je Delić, već godinama pokušavaju vratiti spomen – ploču narodnom heroju Većeslavu Holjevcu u predvorje karlovačkog Doma zdravlja no bez uspjeha. 

Na obilježavanje su i ove godine stigli predstavnici lokalnih vlasti, dožupan Dejan Mihajlović i zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić no od njih nismo mogli ono što brojni Karlovčani žele – da se na ovo mjesto vrati spomenik palim borcima i žrtvama rata, djelo poznatog kipara Vanje Radauša čiji komadi bronce skupljaju prašinu u nekom muzejskom depou. Delić je podsjetio na tijek karlovačke operacije i današnji dan prije 77 godina kad su nakon teških borbi partizani ušli u Karlovac, te kako je to bio i kraj ratnog puta Karlovačke udarne brigade. 

– Antifašizam se temelji na toleranciji i otvorenosti prema drugima i drugačijima i time je opreka nacifašizmu izraslog na netoleranciji i mržnji, veličanju nasilja i militarizma. Većina građanki i građana Hrvatske opredijeljeni su humanistički i demokratski, dakle antifašistički no nisu na primjeren način organizirani što ima za posljedicu slabljenje antifašizma, rekao je Delić. Dodaje da antifašizam treba prilagoditi novim društvenim uvjetima, ojačati novim akterima i novim idejama kako bi se mogao suprotstaviti karakteristikama fašizma. 

– Odnos vlasti prema antifašizmu nije u skladu s temeljnim načelima Ustava RH, međunarodnim standardima kao i sadržajem saborske Deklaracije o antifašizmu. Često vlasti služi kao ukras hrvatskoj demokraciji, a društvena stvarnost govori o ignoriranju. Društvu kojem se to događa, na ulicama i stadionima uzvikuju i vide obilježja ustaškog pokreta, kao bumerang se vraća ta neprincipijelnost. Zar tri komemoracije u Jasenovcu to ne potvrđujus, kaže Delić.

Antifašiste smeta i što se uporno pokušava izbrisati i prekrojiti povijest, a Vlada potpomaže društvo kvazipovjesničara poput, kaže Delić, Josipa Jurčevića koji negira ulogu antifašizma, pa i Zlatka Hasanbegovića koji je izjavljivao da je ustaški poraz 1945. najveća hrvatska tragedija. 

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU…

>> Dan oslobođenja Karlovca 6. svibnja 2022.

– Što se dogodilo da se jedna zemlja pobjednica i 77 godina silom želi prebaciti na stranu poraženih. Hrvati su imali najjači organizirani otpor u porobljenoj Europi, a desnica samo ističe da je partizanski pokret odveo Hrvate u Jugoslaviju i u komunizam. Ustaški poklič “za dom spremni” dobiva legitimitet, a bivša predsjednica je s Pantovčaka izbacila bistu Josipa Broza Tita kojem se gubi trag i u Zagrebu. Nemamo snage suočiti se s tamnim stranama povijesti, pa ne čudi s toga da je antifašizam bio i ostao crvena krpa i prije i poslije 90-ih godina, pa i danas unatoč činjenici da hrvatski partizani nisu bili samo komunisti nego i vjernici katolici, pripadnici svih drugih vjera i političkih opredjeljenja, napominju karlovački antifašisti. 

Pozvali su odgovorne da osude širenje mržnje prema narodima žrtva i širenje neistina o zločinačkoj NDH temeljenoj na rasnim zakonima. Kad cijela Europa slavi Dan pobjede naša se vlast, zaključio je Delić, srami da je Hrvatska nastala na temeljima antifašizma. 

Smatrate li da Grad Karlovac treba obnoviti spomenik u Perivoju?

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest