RADE SVOJ POSAO

Opća bolnica Karlovac nema problema s prizivima savjesti liječnika – od 14 liječnika specijalista pobačaje ne izvodi samo jedan, prosječno ih ima 60 godišnje

Zahtjeva za prekida trudnoće u karlovačkoj bolnici prosječno ima šezdesetak na godinu. Točnije, u zadnjih 5 godina bilo ih 308 za namjerne pobačaje i svi su realizirani u karlovačkoj bolnici, kažu nam u OB Karlovac.

Priziv savjesti glavna je tema u hrvatskoj javnosti nakon što su liječnici odbili izvesti zahvat prekida trudnoće Mireli Čavajdi, čijem je fetusu dijagnosticiran agresivni tumor na mozgu.

Prema trenutnim statističkim podacima, više od polovice ginekologa u Hrvatskoj poziva se na priziv savjesti, u nekim bolnicama poput Svetog Duha, nijednom liječniku ni medicinskoj sestri savjest ne dozvoljava da radi pobačaj.

I to je razlog zašto su žene prisiljene odlaziti u Sloveniju, gdje im nitko tu tešku odluku neće otežavati. Tamo je u prizivu savjesti 3 posto liječnika, u nekim zemljama, poput Švedske, Finske ili Islanda – priziv savjesti nije ni dozvoljen.

Kakva je situacija u našoj najvećoj bolnici u Karlovačkoj županiji, onoj karlovačkoj, provjerio je KAportal i prema ustupljenim podacima, situacija nije nimalo dramatična kao u mnogim zagrebačkima bolnicama. Naime, kako su nam odgovorili iz Ravnateljstva OB Karlovac, od 14 liječnika specijalista samo jedan ima priziv savjesti.

Zahtjeva za prekida trudnoće u karlovačkoj bolnici prosječno ima šezdesetak na godinu. Točnije, u zadnjih 5 godina bilo ih 308 za namjerne pobačaje i svi su realizirani u karlovačkoj bolnici, kažu nam. 

Onih puno zahtjevnijih postupaka, iznad 10-tog tjedna trudnoće, u zadnjih 5 godina bilo je sedam.

– Svih sedam zahtjeva raspravljeni su na prvostupanjskoj komisiji i svih sedam su inducirani u ustanovi, potvrđuju nam iz OB Karlovac. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest