E-TRANSPARENTNOST

Karlovčani od danas mogu potrošnju svake kune javnog novca! Svoje poslovanje otvorile i gradske tvrtke – Mandić zadovoljan, no kaže da se uvijek može bolje

foto ilustracija KAportal/Pixsell

- Transparentnost je danas kao riječ ljubav. Svi razumijemo što to znači, ali svrha je povjerenje građana. Ovo je dobar korak i vjerujem da ćemo ga učvrstiti, kaže još gradonačelnik.

Karlovačka gradska uprava i njegove gradske tvrtke otvorile su svoje poslovanje prema građanima na najvišoj mogućoj razini i po tome su među prvima u Hrvatskoj. 

Nakon što je karlovačka gradska uprava poslovanje cijelog sustava – magistrata i gradskih ustanova već otvorilo putem aplikacije Otvoreni proračun, od danas se po istom principu može pregledavati poslovanje svih gradskih tvrtki. Po riječima dogradonačelnice Ivane Fočić, građani mogu vidjeti gdje je potrošena svaka kuna u gradskom sustavu.

– S velikom čašću mogu reći da je Grad Karlovac jedini grad koji je na ovoj razini otvorio poslovanje prema građanima, koji sad imaju sve informacije i mogu vidjeti kako trošimo novac. Da bi do toga došli sve radnje i aktivnosti smo radili zajednički, timski, a kako bi uvođenje i održavanje bilo što kvalitetnije napravljeno i financijski isplativije, rekla je Fočić. 

Kako sve funkcionira objasnili su direktor Mladosti Ivan Uđbinac i direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica. 

– Cijeli sustav transparentnosti je zamišljen da sugrađani ili bilo tko na vrlo jednostavan način može pogledati što se radi u financijskom poslovanju gradskih tvrtki, računa i plaćanja. Sučelje je jednostavno, a imamo model otvaranja pregleda ulaznih računa. Mogu se i pretraživati po datumima zaprimanja, po broju, dobavljačima odnosno isporučiteljima. Zbog GDPR-a smo obavezni izostaviti OIB-e fizičkih osoba i obrta no za tvrtke su vidljivi, rekao je Uđbinac.

Do pregleda u sustavu e-transparentnost lako je doći, na web stranicama gradskih tvrtki nalazi se ulazni “gumb” i sve je vrlo pregledno. Malenica se nadovezala da je aplikacija kod svih tvrtki ista, vidljive su uplate, isplate. Sam Vodovod i kanalizacija ima oko 3.500 računa godišnje, te obveze od 68 milijuna kuna prema dobavljačima. Svi ti iznosi sad su dostupni svima.

– U središtu su zadovoljan korisnik, poboljšanje kvalitete usluge, te povećanje povjerenje, kao i jačenje vidljivosti našeg rada, dodaje Malenica.

Gradonačelnik Damir Mandić zadovoljan je što je Karlovac došao do ove razine otvorenosti poslovanja prema građanima. 

– Mislim da smo jedan od rijetkih gradova koji je došao do razine da je poslovanje cijelog sustava vidljivo na ovaj način. Ustanove, tvrtke i gradska uprava, sve je vidljivo kroz otvoreni proračun, riznicu i sada smo otišli korak dalje s gradskim tvrtkama. Ovo je najbolji korak da svi zainteresirani, mislim na građane ali i zaposlenike da na jednom mjestu vide kako se i na što se troši javni novac. Te informacije će možda eliminirati i anulirati neke upitnike koji se javljaju, rekao je Mandić.

– Transparentnost je danas kao riječ ljubav. Svi razumijemo što to znači, ali svrha je povjerenje građana. Ovo je dobar korak i vjerujem da ćemo ga učvrstiti, kaže još gradonačelnik. 

Na tiskovnu konferenciju i predstavljanje sustava e-transparentnosti pristigli su i svi direktori gradskih tvrtki. Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća podnosit će svoja izvješća, a Mandić kaže da su upravo nastojali da pred Vijeće dođu u najbržem mogućem roku. Skupštine tvrtki su odrađene u svibnju, pa su i izvješća aktualna. 

Mandić nije propustio izraziti zadovoljstvo radom gradskih tvrki, no dodao kako i na tom planu uvijek može bolje.

– Profesionalnost prema poslu je nešto što nas izaziva i našim građanima smo to dužni. Sve što plaćamo, plaćamo novcem građana i taj element otvorenosti i povjerenja i zakonitosti i profesionalnosti je nešto što nas veže i oblikuje, zaključio je Mandić. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest