PALE KOTLOVE

Danas počinje sezona grijanja Gradske toplane! Direktor Klobučar objasnio zašto toliko kasni, kao i koliko ćemo ove sezone plaćati grijanje

Brojne su pozive na adresu Gradske toplane prethodnih dana upućivali građani pitajući zašto grijanje još nije počelo.

S današnjim danom korisnici karlovačke Gradske toplane će dobiti grijanje, no svi još nemaju tople radijatore. Kako je na tiskovnoj konferenciji pojasnio direktor Hrvoje Klobučar, kotlovi se pale i sustav pokreće, pa će grijanje pomalo dolaziti u stanove. 

S obzirom da su se po projektu obnove vrelovoda modernizirale i podstanice, možda još neke nisu u potpunosti u funkciji no kako je grijanje krenulo to će se u hodu otklanjati. 

Brojne su pozive na adresu Gradske toplane prethodnih dana upućivali građani pitajući zašto grijanje još nije počelo. Klobučar je objasnio da to nema veze s radovima na obnovi vrelovoda jer su cijevi zavarene još prije dva tjedna, te rekao kako po vremenskim prilikama jednostavno nisu bili stečeni uvjeti za početak sezone grijanja. 

– Ova je sezona bila atipična jer smo imali dug slijed povoljnog vremena, dali smo u medije poruku da takav postupak slijede i drugi toplinari u Hrvatskoj, no bilo je komentara da se u Zagrebu grije. Po našim podacima Zagreb još nije počeo sezonu grijanja, no imaju tehničku mogućnost da parcijalno po zgradama na zahtjev puštaju grijanje. To će biti u jednom času moguće i kod nas ali zasad nije, rekao je Klobučar.

Ono što uz kvalitetu usluge građane najviše zanima je cijena. Klobučar je pojasnio da je Vlada RH još  segmentu grijanja i zamrznula cijene koje su bile. 

– Svjesni smo da su cijene energenata otišli u nebo. No građani su sigurni do 31. ožujka, a u travnju ćemo vidjeti što će biti. Uglavnom, gotovo cijelu ogrjevnu sezonu možemo biti mirni jer nema financijskog šoka i udara na građane kako se nagoviještavalo, rekao je direktor Gradske toplane.

No iako grijanje počinje, na ulicama će i dalje trajati radovi. Klobučar kaže da će se raditi još jedan i pol do dva mjeseca, a to su radovi na izoliranju cijevi, zatrpavanju jama i dovođenje situacije u prvobitno stanje. 

Podsjetimo, obnova vrelovoda je projekt vrijedan 133 milijuna kuna većinom financiran od Europske unije. Zbog globalnog poremećaja na tržištu došlo je do problema s nabavom cijevi, no ipak se, po mišljenju direktora Klobučara, napravilo puno, te se nada da će sve biti i odrađeno kako je planirano.

– Ove godine je odrađeno 36 posto od planiranih radova, ostatak će se odraditi u sljedećoj godini. “Grupa 2” odradila je 81 posto, “Grupa 3” 26 posto radova. Na godinu imamo dosta posla, no roba će se isporučiti ranije da ne bismo bili u problemima kakve smo imali, rekao je Klobučar.

Puknuća će sigurno biti i oni će se sanirati kao i prethodnih godina, ali ne na onim dijelovima koji su obnovljeni. Prije svega to se odnosi na Rakovac, Tuškanovu ulicu i Izidora Kršnjavog gdje je proteklih godina i bilo najviše puknuća i privremenih obustava grijanja zbog kvarova. Rakovčani sada imaju potpuno obnovlje vrelovod. 

Do kraja ožujka ćemo se grijati na plin po zamrznutim cijenama no onda tko zna. Klobučar je pojasnio da cijena plina trenutno na relativno niskoj razini, a ta je razina veća deset puta nego prije.

– To je deseterostruko povećanje ulazne cijene energenta. Neminovno je da će do povećanja cijene grijanja doći, no sada smo zaštićeni. Gradska toplana ima i mogućnost grijanja na mazut, no to zasad nije opcija iako zalihe postoje, rekao je direktor Gradske toplane.

Iz Toplane navode da se građani mogu obratiti u bilo koje doba, info telefon je otvoren od 0 – 24 i što ih god zanima mogu se informirati. O svemu ostalom Gradska toplana komunicira putem medija i drugih kanala oglašavanja. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest