TKO BACA SMEĆE U PRIRODU?

Sramota! Šume oko Karlovca prepune otpada, Rangeri na Vučjaku registrirali 45 kubika – proteklog vikenda imali akciju čišćenja, najavili patrole i nadzor šume

Rangeri - čuvari prirode Karlovac

Osim kazni, dodaje, bit ćemo slobodni snimke objaviti i na svojim kanalima pa možda zbog srama, pojedinci više to nikada neće napraviti, poručuju karlovački čuvari prirode.

Karlovački “rangeri – čuvari prirode” i proteklog vikenda bili su u akciji, a nije im smetalo ni hladno vrijeme ni kiša koja je padala.

U sklopu programa #ranger4forest u suradnji s Hrvatskim šumama UŠP Karlovac i Čistoćom Karlovac, žčistili su divlja odlagališta otpada u karlovačkim šumama Tičarnica i Vučjak.  

– Uz pomoć quad vozila s prikolicama naših prijatelja, iz šume je izvučeno preko 5 kubika raznovrsnog otpada. Želja nam je očistiti karlovačke šume od otpada koji šteti prirodi i životinjama ali šteti i nama samima. Naša misija “vratiti šume na tvorničke postavke” koliko god to nevjerojatno zvučalo,  moguće je samo ako svi zajedno surađujemo, od mještana do gradskih odnosno državnih institucija, rekao nam je Krešimir Medarić, predsjednik udruge.

Kako dodaje, slike koje koje smo vidjeli u šumi nisu lijepe, a otpad se može jednostavno odvesti u reciklažna dvorišta i stvarno nikome nije jasno zašto danas u 21. stoljeću bacamo otpad u naše šume.

– Sretni smo zbog mještana ovog kraja koji su rekli da je dosta toga i žele čiste šume a 5 posto onih koji će i dalje bacati smeće u šume bit će iznenađeni s kaznama koje će dobiti jer ćemo postaviti sustav nadzornih kamera koje uz pomoć Ranger 3D analitike detektiraju, prate i povezuju osobu, objekt sa stvarnom lokacijom u realnom  vremenu a i naša Ranger security patrola je već na terenu, kaže nam Medarić.

Osim kazni, dodaje, bit ćemo slobodni snimke objaviti i na svojim kanalima pa možda zbog srama, pojedinci više to nikada neće napraviti. 

– Nažalost, šume Vučjaka, Tičarnice pune su otpada i do sad smo registrirali cca 45 m3 otpada. Mi nećemo odustati a uz pomoć mještana, Hrvatskih šuma, Čistoće Karlovac, naših volontera, karlovačke šume biti će bez otpada. Ukoliko ti nisi među onih 5 posto pridruži nam se na sljedećoj akciji u Tičarnici i Vučjaku. Ovim putem zahvaljujemo se svim našim sponzorima koji nas prate na svakoj našoj akciji i koji su zajedno sa svojim djelatnicima sastavni dio našeg tima, poručuju vrijedni karlovački čuvari prirode.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest