REKAPITULACIJA I NAJAVE

U Vodovodu se pohvalili pozitivnom poslovnom godinom unatoč inflaciji i manjku radne snage. Malenica predstavila i nove projekte

Radovi na Turnju i Kamenskom trebali bi biti završeni prije roka, u travnju, odnosno svibnju. Radovi na Drežniku će započeti, a u Hrnetiću i Novakima bi trebali biti završeni u prvoj polovici godine

Karlovačka gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija je u 2022. godini poslovala pozitivno, unatoč inflaciji i uvećanju nabavne cijene materijala i energenata te nedostatku radne snage, a nastavlja u ovoj s provedbom radova u sklopu projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac-Duga Resa” ili, skraćeno “Aglomeracija”, vrijednog 413.433.725 kuna, kojega Europska unija financira sa 68,78 posto, a koji je započeo u travnju 2020., te se provodi do rujna ove godine, poručeno je danas na tiskovnoj konferenciji.

– Lani smo otvorili puno novih gradilišta u sklopu europskog projekta, a mnoga ćemo ove godine i zatvoriti. Započeli smo s radovima u Zvijezdi, što je povijesni trenutak za Karlovac. U godini dana smo izgradili 35 kilometara kanalizacijske mreže i rekonstruirali 28 kilometar vodoopskrbne, a financijska realizacija je bila 17,4 milijuna eura. Dinamika i realizacija u sklopu tog projekta su konstantno dobri, rekla je direktorica Katarina Malenica i dodala da su uložili gotovo milijun eura u sanaciju kritičnih dijelova vodoopskrbe, tamo gdje je bio velik broj kvarova, i tu u Logorištu, Donjoj Jelsi, Maloj Jelsi, Zagrad-Gaju, Belajskim Poljicama i Brajakovom Brdu te ugradili precrpnu stanicu u Draganiću ne bi li osigurali vodoopskrbu za ljeta.

Nastavila je da su u 2022. projektirali novo vodocrpilište Mostanje i kanalizaciju na području Pokupske Doline, Orlovca i Velike Jelse.

– Nakon završetka europskog projekta, logičan slijed je da ova naselja dobiju kanalizaciju, ustvrdila je direktorica.

Kazala je da su bili usredotočeni prošle godine na održavanje stabilnosti sustava i osiguranje dovoljnih količina vode ljeti te sanaciju kvarova.

– U proljeće su sanirani zdenci i uvećan je kapacitet vodocrpilišta Gaza 1 za 30 posto, čime su se osigurale dovoljne količine vode. Sanirano je više od 1900 kvarova uslijed starosti mreže i oštećenja cjevovoda za provedbe projekta aglomeracije, što su uzrokovali drugi izvođači. Provedbom tog projekta će se smanjiti i broj kvarova, kaže Malenica i dodaje da se Sektor odvodnje bavio čišćenjem slivnika, sanacijom kanalizacije, pražnjenjem septičkih jama, što ova tvrtka, naglašeno je, potiče povoljnom cijenom te usluge, i čišćenjem kanala, pa je tako iz sustava izvučeno 72 tone otpada.

Direktorica je najavila da će ove godine, što se tiče projekta “Aglomeracija”, radovi na Turnju i Kamenskom biti završeni prije roka, u travnju, odnosno svibnju. “Radovi na Drežniku će započeti, a u Hrnetiću i Novakima bi trebali biti završeni u prvoj polovici godine, dok u Kaštelu i Zagrebačkoj u drugoj.

Grupu 3 čine radovi na Gornjoj Švarči i Gornjem Mrzlom Polju i tu očekuju početak radova u ožujku u Gornjem Mrzlom Polju, a od ožujka do svibnja asfaltiranje Vranske, Velebitske, Lošinjske, Kalničke, Triglavske i Bašćinske. Što se tiče Cvjetne, Svibanjske, Prilaza Kozjači, Lorkovićeve, Senjaninove i Ulice Gornja Švarča, gdje su radovi kasnije krenuli, a bit će završeni u drugoj polovici godine.

– Ako govorimo o Grupi 4, radovi će započeti na Maloj Švarči, a nastavit će se i završiti radovi u Gornjem Mekušju. U Zvijezdi će se intenzivirati radovi, a već u siječnju i veljači će započeti radovi u Mažuranićevoj, Grgura Ninskog, Križanićevoj, Šenoinoj, Samostanskoj, Radićevoj i Tijesnoj. Očekujemo završetak radova u svim naseljima na koje se odnosi Grupa 5. U prvoj polovici godine ćemo asfaltirati Jozefinsku, dio Tušmera, Jamadolsku, Bohinjsku, Bledsku, Ohridsku i Dorjansku, a u drugoj polovici Belajske Poljice, dio Tušmera i privest će se kraju radovi na Donjoj Švarči, navela je direktorica Vodovoda.

Najavljena je sanacija vodoopskrbe u Turanjskim Goljakima, što se već provodi.

–  Ugovorena je izgradnja magistralnog cjevovoda na Jelsi. Započinje obnova vodoopskrbe i kanalizacije u Naselju Marka Marulića, a u veljači obnova vodoopskrbe Mejaški-Pogačići. Rekonstruirat će se vodovod i kanalizacija u ulicama Mirka Seljana, Žumberačkoj, Kneza Trpimira i sanacija vodoopskrbe na Vučjaku i Milašinima. Započet ćemo rekonstrukciju vodoopskrbe i kanalizacije na cesti DC3. Projektirat ćemo kanalizaciju za dijelove koji nisu ušli u obuhvat aglomeracije, a gravitiraju projektu, nastavila je direktorica i dodala da je su na Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. – 2026. kandidirani projekti vrijednosti osam milijuna eura za radove koji će se izvesti u sklopu projekta “Aglomeracija”, a za koja i dalje ne postoje osigurana bespovratna sredstva, te za druge projekte, napomenuvši da je osigurano financiranje za ulaganja na cesti DC6.

Podsjetila je da je u probni rad pušteno postrojenje za solarno sušenje mulja na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Karlovca i Duge Rese, čime će se smanjiti količine mulja za tri do četiri puta godišnje i smanjiti troškovi električne energije. “Projektiramo sunčane elektrane na tom uređaju i cilj je osigurati njegovu energetsku neovisnost. Projektirat ćemo ukupno još sedam solarnih elektrana na još nekim objektima”, kazala je direktorica i dodala da se ugrađuju automatske rešetke na crpnim stanicama Banija 1, Banija 2 i Drežnik te očekuje nabava vozila za održavanje sustava odvodnje i pražnjenje septičkih jama u lipnju – tri za Karlovac i dva za Dugu Resu, a u sklopu velikog europskog projekta kojega provode.

Uvodi se digitalna aplikacija za prijavu kvarova “Smart Aqua” koja će bilježiti cijeli proces od prijave do kraja sanacije. “Uvodimo računalni program za nadgledanje protoka vode. Nastavit ćemo s Gradom projekt SenzoriKA ugrađivanjem sekundarnih vodomjera na daljinsko očitanje u višestambenim zgradama. Skratit ćemo time proces očitavanja i naši djelatnici neće morati izlaziti na teren”, napomenula je K. Malenica.

Proces okrupnjivanja komunalnih društava u zemlji je bio zastao zbog ustavne tužbe koja je, kako je izviješteno, odbijena, pa se očekuje nastavak i na karlovačkom području. “Rokovi još nisu poznati. Prošle godine smo pripojili lasinjski vodovod preuzevši novih 60 kilometara mreže i njihove djelatnike te smo se na tom primjeru naučili proceduri. Angažirali smo odvjetničko društvo i revizorsku kuću koji će pomoći u pripajanju. U narednom periodu bismo trebali pripojiti šest vodovoda iz Karlovačke županije, a time će se naše područje jako proširiti, što će zahtijevati ozbiljnu rekonstrukciju tvrtke, rekla je K. Malenica.

Dogradonačelnica Ivana Fočić je komentirala da je na zborovima građana lani bilo dosta primjedbi na izvođenje radova, a da su se problemi nastojali riješiti u što kraćem roku. Grad će financijski pomoći neka ulaganja, a podsjetila je i kako je po mjerama Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od tri mjeseca smanjena varijabilna cijena računa za osam posto.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest