NEKAD PONOS, DANAS SRAMOTA

Što je s “kućom duhova” na Švarči? Zgrada nekadašnjeg kina već tri desetljeća propada, provjerili smo što Grad čini po tom pitanju FOTO

Kako navode, spomenuta nekretnina prodavana je u iznosu od 403.000 kuna, odnosno, 53.487,29 eura, po procijenjenom po ovlaštenom sudskom vještaku.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća i karlovačko naselje Švarča imalo je bogat društveni život, a centar je bilo kino s čak 300 mjesta i tada modernim cinemascopom. Izgrađeno je uz Jugoturbinsko naselje, u blizini nekadašnjeg hotela i uređenih sportskih terena i dječje igralište. To je bilo četvrto gradsko kino, Karlovac sada nema niti jedno, a ljubitelji sedme umjetnosti željno očekuju konačno otvaranje onog prvog – kina Edison.

Zadnjih tridesetak godina zgrada na jugozapadnom ulazu u Karlovac godina može poslužiti eventualno za snimanje horror filmova, pogled koji pruža je doslovno grozan, a možemo misliti kako je tek onima starijim građanima koji se sjećaju onih dana kad su se ovdje zabavljali, družili i uživali. 

KAportal je još prije sedam godina posao o ovoj “kući duhova” koja je posve zaboravljena, a status što je djelomično i u privatnom vlasništvu moglo bi biti dobro opravdanje da Grad ne učini ništa po pitanju njene skoro tridesetgodišnje ruiniranosti. 

Raspitali smo se u karlovačkoj gradskoj upravi što Grad čini po pitanju da se prekine ova dugogodišnja sramota, a evo što su nam odgovorili.

– U razdoblju od 2017. do 2022. godine Grad Karlovac je objavio 16 javnih natječaja za prodaju suvlasničkih dijelova nekretnine k.č.br. 3437/81 k.o. Karlovac II, na adresi Trg Sv. Franje Ksaverskog 3. Na te natječaje nisu pristigle ponude zainteresiranih ponuditelja. Zadnji natječaj je bio objavljen 13. listopada 2022. godine, kažu nam u gradskoj upravi.

Kako navode, spomenuta nekretnina prodavana je u iznosu od 403.000 kuna, odnosno, 53.487,29 eura, po procijenjenom po ovlaštenom sudskom vještaku.

Grad bezuspješno prodaje suvlasničke dijelove nekretnine jer nije jedini vlasnik, no iz aviona se vidi da zgrada treba kompletnu obnovu, pa kako i očekivati da netko kupi dijelove ovako jako devastiranog zdanja. Možda bi Grad trebao ući sam u obnovu, a namjena bi se svakako mogla osmisliti.  Na koji način, to je sad već neko drugo pitanje, sada komunalno, a u budućnosti možda i političko. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest