DOBRA GODINA

Aquatika rezimirala svoj rad u prošloj godini, ravnateljica Margarita Maruškić Kulaš: Posjetitelja je bilo puno, u koronakrizi smo još i ojačali

Aquatiku" je lani posjetilo 72.320 ljudi, od čega 21.396 djece, odnosno bilo je 27.178 obiteljskih posjeta, te deset posto stranih posjetitelja

– Prošla godina je bila izuzetno uspješna. Isplatile su nam se sve aktivnosti za koronakrize – izrasli smo jači iz toga”, poručila je u srijedu ravnateljica Slatkovodnog akvarija i muzeja rijeka “Aquatika” Margarita Maruškić Kulaš napomenuvši da je to bila prva godina nakon provedbe europskog projekta “Slatkovodni akvarij i muzej rijeka KAquarium”, u sklopu kojega je ustanova i nastala, te nadzora Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa Europske unije.

“Aquatiku” je lani posjetilo 72.320 ljudi, od čega 21.396 djece, odnosno bilo je 27.178 obiteljskih posjeta, te deset posto stranih posjetitelja. “Školski i obiteljski segment nam je najzanimljiviji. To nam je prilika obrazovati mlade o potrebi očuvanja naših rijeka i života u njima”, rekla je M. Maruškić Kulaš.

Izvijestila je da je ustanova poslovala pozitivno, “bez obzira na uvećane troškove”. “Proračun je lani iznosio 6,7 milijuna kuna, što je 22 posto više nego 2021. Ostvarili smo višak od 376.000 kuna, a ono 60 posto toga je iz vlastitih prihoda. Imali smo 16 zaposlenih i šest studentskih radnih mjesta”, kazala je ravnateljica.

Grad Karlovac obilno financijski pomaže tu svoju ustanovu, ali lani ipak manje no što je bilo planirano jer ona sve bolje ostvaruje zaradu. “Grad sudjeluje financijski u radu – s nešto više od 50 posto. U planu prošle godine bilo oko tri milijuna kuna, a potrošeno nešto manje, pa se, dakle, osjete pozitivni pomaci. Ove godine osigurano 422.000 eura u gradskom proračunu. Prati se kako Aquatika radi i promišlja”, rekla je dogradonačelnica Ivana Fočić i dodala: “Ravnateljica pozitivnom energijom, poticanjem timskog rada i kreativnosti pridonosi razvoju ustanove”.

M. Maruškić Kulaš je navela i kako je izrađena nova marketinška strategija ustanove za četverogodišnje razdoblje koja definira pravac razvoja te da će se provoditi zadaci iz završenog europskog projekta u svrhu ishođenja novih europskih novčanih potpora za razvoj turizma.

“U sljedećih nekoliko godina ćemo nastaviti razvijati proizvode u turističkom i obrazovnom sektoru, ulagat ćemo u znanstveno-istraživački rad, razvijati dodatne usluge te raditi na održivosti, što podrazumijeva okolišno odgovorno poslovanje, promocija radnji u zaštiti okoliša, nabavka certifikata, uvećanje prihoda i suradnju s lokalnom zajednicom”, poručila je.

Dodala je da je “Aquatika” lani provodila projekt “Susret s rijekom” u sklopu kojega je na šetnici pokraj ustanove zabilježeno 133.000 šetača, dočim ih je godinu ranije bilo 80.000.

“Objedinili smo naše procese u dva ISO certifikata – za kvalitetu i zaštitu okoliša”, naglasila je M. Maruškić Kulaš.

Istaknula je i izdavačku djelatnost, pa je tako lani izašla bojanka nastala u suradnji s likovnim umjetnikom Alfredom Fredijem Krupom. Organizirano je prošle godine 24 događaja i razvijala se suradnja s drugim ustanovama i institucijama na međunarodnom planu. “U ovoj godini ističem projekt s talijanskim i grčkim partnerima na digitalizaciji vodne baštine. Kroz taj mali projekt ćemo imati priliku promovirati Karlovac i Hrvatsku u cijelom svijetu”, rekla je ravnateljica i dodala da će Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” na toj lokaciji imati svoju prirodoslovnu zbirku.

Navela je i da su ribe u akvariju dobrog zdravlja, da se trude sadržaj činiti što atraktivnijim i da zaposlenici koji rade na prodaji uče njemački jezik. Ostvarenje projekta “Aquatika Sky Lounge” ovisi o vanjskim izvorima financiranja, mada će nastojati i iz vlastitih prihoda započeti njegovu realizaciju u fazama. U suradnji sa zagrebačkom tvrtkom Muze radi se i interpretacijski koncept.

“Prošlog tjedna smo dobili potvrdu da smo primljeni u Europsku mrežu znanstvenih centara i muzeja. Na to smo izuzetno ponosni jer smo prepoznati kao ustanova koja se osim turizmom bavi i znanošću”, navela je ravnateljica.

Goran Jakšić je nastavio da se s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba te Institutom za fiziku iz Beograda analiziraju organska zagađivala u okolišu. “U našim rijekama istražujemo ribe i sediment ne bismo li vidjeli jesu li kvalitetne za jesti. Znamo da imaju proteine, minerale i vitamine, no koliko je u njima toksičnih spojeva? Analizirati ćemo sediment svih kupališta u Karlovačkoj županiji ne bismo li vidjeli kako rekreacija utječe na zdravlje po pitanju tih otrovnih spojeva. Institut za fiziku se bavi proračunima vjerojatnosti oboljenja”, rekao je Jakšić.

Radi se i na istraživanju mladice – ribe iz porodice pastrva koju ujedno zovu i kraljicom rijeka, a koja kod nas obitava u Kupi. “Najveća je pastrva u Europi i druga najveća na svijetu. Naraste do metar i pol u duljinu i do 50 kilograma težine. Želimo istražiti njezinu distribuciju u svijetu i gensku raznolikost u suradnji s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Želimo vidjeti što prijeti njezinom opstanku i propisati mjere zaštite. U prestižnoj ediciji “Springer” smo već objavili poglavlje o tome. Genska raznolikost te vrste je mala pa joj prijete ugroze kao što su pregrađivanje rijeka, pretjerano poribljavanje i unošenje toksičnih spojeva”, kazao je Jakšić i dodao da svakodnevno pišu znanstvene radove koji pomažu u praktičnom radu akvarija.

“Aquatika” je sudjelovala na iskorjenjivanju stranih vrsta riba iz Nacionalnog parka “Plitvička jezera” jer one mogu negativno utjecati na domaće. “Pratimo vrste i stanične tipove važne za Europsku uniju. Želimo razraditi metodologiju koja će biti prihvatljiva i primjenjiva. Jedna od tih je već spomenuta mladica”, rekao je Jakšić i dodao da su napravili i inovativan postav koji završava boćatom vodom te kvalitetan način sterilizacije akvarija ultraljubičastim zračenjem.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest