SAMOSTANSKA ULICA

U Zvijezdi prilikom radova pronađeno vrijedno arheološko nalazište – istraživat će se stara cesta iz ranijeg doba karlovačke utvrde FOTO, VIDEO…

Hoćemo li u budućnosti po uzoru na mnoge europske gradove imati otvorena nalazišta u Zvijezdi koja će biti turistička atrakcija i imati veliko značenje u edukativnom smislu prikaza vrijedne povijesne baštine, naravno ovisi o sredstvima, ali i politici koja u tom slučaju odlučuje.

Vrijedan arheološki nalaz pronađen je u Samostanskoj ulici u karlovačkoj povijesnoj Zvijezdi. Prilikom kopanja kanalizacije bager je naletio na drvene grede koje su, prema mišljenju arheologa, bile podloga za cestu iz ranije faze utvrde.

Kako je danas na nalazištu pojasnila kustosica Gradskog muzeja, arheologinja Matea Galetić koja je s kolegicom Ivom Alibašić i pronašla ovaj nalaz, nalazi se o ostacima ceste, odnosno izvornijem nivou hoda od ovog što imamo danas.

– Ne možemo sad točno utvrditi koja je starost nalaza, jer treba napraviti analizu i provesti arheološko nalazište, no uspjeli smo utvrditi stariju hodnu površinu. Na nabijenu zemlju su se stavljale paljene grede koje smo pronašli, vjerojatno je na to išao nasip. Ovdje je Velika vojarna kojoj je trebalo prilaziti, išlo se kolima koja bi zapinjala u kaljuži tako da ova situacija nije neočekivana no radosni smo što smo je uspjeli pronaći, kazala je Galetić.

Produžit će radove

Dodaje da ovo nije prvi takav nalaz u Zvijezdi, pronađen je trag u Haulikovoj ali samo je “uhvaćena” s bočne strane. Ovdje je po sredini ulice sačuvana u solidnoj količini iako je sad otvorena možda tek jedna trećina.

Arheolozi se dakako nadaju da će se kroz cijelu ulicu prikazati taj drveni trag no to će tek pokazati arheološko istraživanje koje predstoji. To će sigurno produžiti radove na ovoj lokaciji, a po riječima voditelja Ivana Klokočkog iz Vodovoda i kanalizacije, došlo je do novih okolnosti. 

– U Samostanskoj ulici ovog tjedna su trebali početi intenzivniji radovi na iskopu kanalizacije, no pronađeno je arheološko nalazište. U nabavi smo predvidjeli mogućnost pronalaska arheoloških nalazišta i osigurano je da se kroz troškovnik predvidi takva situacija. Zna se da će nakon konzervatorsko – restauratorske obrade slijedi geodetsko dokumentiranje i analiza. Kad se to sve skupa osigura, radovi će se nastaviti i ovo je privremeno. Napredak rješavanja ove situacije u cilju zaštite kulturnog dobra će ovisiti i o tome koliko će svi zajedno biti koordinirani, rekao je Klokočki.

– S obzirom da se radi u Zvijezdi, očekivalo se da će se pojaviti nešto zanimljivo u kontekstu gradnje Zvijezde. Vjerujem da bi tadašnji graditelji bili sretni što smo našli njihov rad i da bi bili sretni što se Zvijezda obnavlja, rekao je gradonačelnik Mandić.

Dodao je da sva nalazišta treba dokumentirati i kad svi ovi silni radovi završe, treba vidjeti kako ih u interpretativnom dijelu osmisliti, prikazati i promovirati Zvijezdu kao nešto jedinstveno što imamo samo mi u Karlovcu.

Dobar primjer suradnje

Na to se osvrnuo i arheolog Krešimir Raguž iz Konzervatorskog odjela Karlovac, rekavši da se radi o vrijednom arheološkom lokalitetu koji je trenutno u koliziji s važnim radovima komunalne infrastrukture.

– Nakon svakakvih primjera koje smo imali prijašnjih godina, ovo je možda najbolji primjer suradnje Gradskog muzeja Karlovac sa svim akterima, jer nismo imali ni obustavu radova. Kao struka ćemo u dva dana pripremiti varijante, jedna je da se miče, druga da ne. To će ovisiti o tehničkim rješenjima čitave infrastrukture koju će provesti inženjeri, a mi ćemo pripremiti sve moguće arheološke stvari koje se moraju obaviti, od analize starosti i dokumentacije koja je potrebna da se završi istraživanje. Zasad to nećemo čupati van, dok nadležni prema našem nalazu, Ministarstvo kulture i Grad Karlovac ne odluče što da s tim napravimo u okviru mogućnosti koje kao struka ponudimo, rekao je Raguž.

Na pitanje postoji li plan uređenja Zvijezde nakon obnove infrastrukture, Raguž je rekao da je parterno uređenje naslabije rješenje, da oni kao struka moraju prirediti sve preduvjete i informacije, a onda bi to netko trebao projektirati. Kaže da postoji projekt koji će se morati mijenjati.

U Radićevoj posao nezavršen

– U Radićevoj smo napravili veliki kiks, svi zajedno kao struka, jer nismo priredili varijante A, B i C. Varijanta A je bila da se kompletno otvore kaponiri, druga da bude pod staklom, a treća da se zatrpa i prikažu parterno, rekao je Raguž. Kaže još da su morali se svi angažirati i onda da politika koja donosi proračun i ima strategiju razvoja, da odabere od tih naših stvari. Posao je, dodaje, u Radićevoj nezavršen i nada se da ovdje to neće biti slučaj.

Hoćemo li u budućnosti po uzoru na mnoge europske gradove imati otvorena nalazišta u Zvijezdi koja će biti turistička atrakcija i imati veliko značenje u edukativnom smislu prikaza vrijedne povijesne baštine, naravno ovisi o sredstvima, ali i politici koja u tom slučaju odlučuje. Mandić je rekao da kaponir u Radićevoj nije uništen, da je on zaštićen i dalje je tamo pod zemljom.

– Idemo vidjeti, kao gradonačelnik sam sretan što se ovo pronašlo. I prije se u Zvijezdi radilo, i taj kaponir je bio pronađen a unutra su bile vodovodne cijevi. Mi se tako ne odnosimo, ovo treba napraviti, pronaći model kako to interpetirati, a prvo vidjeti što će reći struka. Treba biti razuman, projekt kao takav se ne može zaustaviti ali da je ovo nešto posebno vrijedno za Karlovac i Zvijezdu, mislim da je, zaključio je gradonačelnik.

Pogledajte FOTO GALERIJU i VIDEO…

>> Arheološko nalazište u Zvijezdi 23. veljače 2023.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest