PRIPREMAJU SE PROJEKTI

Karlovačko urbano područje čeka nova sredstva iz ITU mehanizma, pročelnica Anita Trbuščić: Na raspolaganju je 33 milijuna eura

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Partnersko vijeće većeg urbanog područja Karlovac je dalo pozitivno mišljenje o analizi stanja strategije razvoja tog područja, o samoj strategiji te o akcijskom planu s popisom svih projekata

Pročelnica Službe za mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja Grada Karlovca Anita Trbuščić rekla je u četvrtak kako su dan ranije donijete na sjednici partnerskog vijeća većeg urbanog područja Karlovac odluke ključne za prijavu na poziv za financiranje u programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine, a riječ je o davanju pozitivnih mišljenja o analizi stanja strategije razvoja tog područja, o samoj strategiji te o akcijskom planu s popisom svih projekata koji se planiraju provoditi.

Pročelnica je dodala i da je iste odluke donijelo prije nekih dva tjedna i koordinacijsko vijeće većeg urbanog područja kojega čine svi čelnici lokalne samouprave koje to područje obuhvaća – Karlovca, koji je središte većeg urbanog područja, Duge Rese, Ozlja, Slunja, Cetingrada, Rakovice i Krnjaka.

– Strategija se odnosi na cjelokupno urbano područje radi ravnomjernoga regionalnog razvoja. ITU mehanizam nije namijenjen jednom gradu ili općini nego se mora uspostaviti urbano područje, to jest urbana aglomeracija. Potrebno je donijeti i provedbene dokumente strategije. Neki su već doneseni, a neke treba donijeti – sve dokumente moraju usvojiti sva gradska i općinska vijeća na većem urbanom području, pojasnila je pročelnica.

Dodala je da je u strategiju uvršteno 108 projekata ukupne procijenjene vrijednosti 326 milijuna eura, a 38, ukupne procijenjene vrijednosti 123 milijuna eura, ih je predviđeno za financiranje. Na raspolaganju nam je 33 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, pa će se odrediti prioritetni projekti po posebnoj metodologiji i oni će se uvrstiti u sporazum o provedbi ITU mehanizma kojega priprema Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i potpisuje sa svakim gradom koji koristi taj mehanizam.

– Jedan projekt smo morali izdvojiti iz strategije jer bismo morali provesti glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu. Riječ je o projektu razvoja speleološkog turizma na području Krnjaka – imao bi utjecaj na zaštićene vrste životinja u Jopić-pećini, a i na razini je projektne ideje i Općina ga ne bi bila spremna provesti u ovom programskom razdoblju, rekla je pročelnica A. Trbuščić.

Navela je da će se nakon određivanja prioritetnih projekata utvrditi ovlasti gradova.

– Načelnici i gradonačelnici aktivno surađuju i ne postoje problemi u suradnji i jedni smo utoliko od rijetkih urbanih područja, kazala je pročelnica.

Istaknula je da moraju postojati sektorska ili teritorijalna integriranost projekta, da bi se financirao po ITU mehanizmu, odnosno da se mora postići integriranost u smislu strateškog projekta, što znači da ima policentričan utjecaj.

– U dosta smo projekta ostvarili sektorsku integriranost. Primjer je obnova Trga bana Josipa Jelačića. U to je uključena obilaznica Zvijezde te biciklistička staza u Ulici Frana Kurelca. Dakle, biciklistička staza je jedan kod intervencije, drugi je obnova Zvijezde, a treće zelena infrastruktura. Razgovaralo se o smjeru kulturne baštine i turizma kada govorimo o teritorijalnoj integriranosti. No, to je za sada samo na razini razgovora. Obilaznica Zvijezde je planirana s obnovom trga, no ne znam koja je dionica posrijedi i hoće li ići kroz arboretum Šumarske i drvodjelske škole Karlovac. Teritorijalna integriranost je zahtjevnija jer gradovi i općine moraju odlučiti tko je nositelj projekta – sedam gradova ima sedam projekata, ali sada objedinjenih u jedan, navela je A. Trbuščić.

Zamoljena da dodatno pojasni, odgovorila je da “mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja podrazumijeva da se projekti moraju integrirati”. “Vojarna Luščić je zapušteno vojno područje i treba ga prenamijeniti. ITU u ovom slučaju služi da se, na primjer, jedan objekt u toj vojarni iskoristi za, primjerice, poduzetnički inkubator, pa obnavljamo to zapušteno područje, omogućujemo mladim poduzetnicima prostor za rad, a oko tog inkubatora može biti zeleni pojas, pa kažemo da ulažemo u zelenu infrastrukturu. Ako se obuhvati više gradova i općina, integrira se na većem području”, kazala je pročelnica.

Najavila je da će strategija uskoro u javnu raspravu i da će biti vidljivi projekti s kojima se računa.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest