ZONA OD 70 HEKTARA

Nova poslovna zona na Selcu novi je veliki projekt gradske vlasti! Problema ima već u “papirnatoj” fazi, moguća izvlaštenja zemljišta

Dok je Zona Selce još u "papirnatoj" fazi, ona na drugom dijelu grada u Gornjem Mekušju već radi, a i širi se zbog novih investicija. No i tu ima problema, ali druge prirode.

Poslovna zona Selce jedan je od većih projekata karlovačke gradske vlasti, a radi se o prostoru od 70 hektara tik uz autocestu A-1 što je veliki plus u privlačenju investitora. Buduća zona je čak sedam puta veća od postojeće u Gornjem Mekušju, no čini se da je baš zato i ovaj projekt puno kompliciraniji za izvedbu.

Kako doznajemo iz karlovačke gradske uprave, trenutno je u tijeku rješavanje imovinsko – pravnih odnosa s vlasnicima zemljišta za prometno povezivanje buduće zone, a već je najavljeno da bi trebala dobiti i svoj vlastiti izlaz s autoceste. 

– Za prometnicu u Poslovnoj zoni Selce, u tijeku je javni poziv vlasnicima nekretnina radi zaključenja kupoprodajnih ugovora. Grad vlasnicima i suvlasnicima 81 nekretnine na katastarskim česticama u katastarskoj općini Karlovac I nudi kupnju uz isplatu tržišne naknade za zemljište i naknade za vrijednost nasada, sukladno procjenama tržišne vrijednosti nekretnina ovlaštenih sudskih vještaka iz područja graditeljstva i sudskih vještaka za poljoprivredu i procjenu poljoprivrednog zemljišta, kažu nam u Gradu.

Radi sporazumnog rješavanja pitanja stjecanja prava vlasništva i sklapanja kupoprodajnih ugovora, do 3. ožujka trebali su doći u Upravni odjel za imovinsko – pravne poslove i upravljanje imovinom radnim danom ili se obratiti pisano. Je li se to dogodilo uskoro ćemo doznati, no gradska uprava ima i plan B.

– Ako imovinsko – pravne odnose s vlasnicima nekretnina Grad ne uspije riješiti sporazumno, pokrenut će postupke potpunog izvlaštenja pred Upravnim odjelom za opću upravu Karlovačke županije, pojasnili su te dodaju kako bi se Zona trebala protezati na 70 hektara, a prednost će joj biti blizina novog čvora autoceste u Karlovcu, što su neki potencijalni investitori već prepoznali.

Dok je Zona Selce još u “papirnatoj” fazi, ona na drugom dijelu grada u Gornjem Mekušju već radi, a i širi se zbog novih investicija. No i tu ima problema, ali druge prirode.

– Zona Gornje Mekušje nastala je na prostoru nekadašnje vojarne, proteže se na desetak hektara i 10 parcela potpuno komunalno opremljenih. U to je utrošeno više od 10 milijuna kuna, od kojih je 8,5 iz EU, a oko 1,5 milijun gradskih, podsjetili su iz Grada.

U Poslovnoj zoni Gornje Mekušje prodano je svih 10 parcela i to tvrtkama Feal Hrvatska, ZRE Katowice, Hidris Inženjering, Redbloc S.E.E., Visum energy, Valis d’Fructus i Ana-A d.o.o.

– Većina investitora je ishodila građevinske dozvole, neki su u visokoj fazi izgradnje (ZRE Katowice, Hidris Inženjering i Ana-A.), te se do konca godine očekuje početak njihova rada. Zbog zimskog perioda u kojem je gradnja otežana, nedostatka i nedostupnosti građevinskog materijala (rokovi isporuke zbog trenutne situacije su višemjesečni), nedostatka i zauzetosti izvođača radova te složene procedure prikupljanja suglasnosti i ostale dokumentacije, tvrtke su podnijele zahtjev za produljenje ugovorenih rokova, kažu nam u Gradu.

Dodaju da je zbog interesa investitora je proširena, Urbanistički plan uređenja Poslovna zona Mekušje – II A etapa donesen je na sjednici Gradskog vijeća u prosincu 2022., a tvrtka T3M d.o.o. dobila je građevinsku dozvolu za projekt “Građenje građevine, proizvodnja alata, naprava i automatizacija u proizvodnji u veljači ove godine. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest