DUGOGODIŠNJE PROPADANJE

Projekt kompletnog uređenja oronulog pothodnika već u “papirnatoj” fazi naišao na probleme! U Gradu najavili obnovu, a planiraju mu dati i nove sadržaje

Hoće li i kada pothodnik dobiti svoj toliko željeni makeover treba tek vidjeti, no dobro je znati da se barem radi na tome.

Karlovački pothodnik ispod “brze ceste” davno je zamišljen kao mini trgovački centar, svojevrsno predsoblje u gradsku tržnicu i mjesto u centru grada koje neće biti samo prolaz nego i mjesto gdje će se moći popiti kavica, piće, a jedno vrijeme su tamo čak bili noćni i automat klubovi. 

No višegodišnje propadanje i nebriga doveli su da je u pothodniku više lokala zatvoreno nego otvoreno, a zbog prokišnjavanja, proklizavanja i otvorenih instalacija prolazak njime baš nije ni posve siguran. 

No to bi se uskoro trebalo promijeniti, barem ako je suditi po najavama iz karlovačke gradske uprave. Naime, po riječima dogradonačelnice Ivane Fočić, naručena je izrada projekta, napravljeni su geodetski elaborat, snimka stanja za pješački dio koji je u vlasništvu Grada Karlovca. No bilo je i problema.

– Za prvi dio projektiranje je u tijeku i nadamo se završetku, za zajednički dio sa suvlasnicima prostora je raspisan natječaj, jedan biro se javio za projektiranje, međutim odustali su nakon što je bio sklopljen ugovor, kazala je Fočić te pojasnila da su odustali nakon što su vidjeli što treba projektirati pa su zaključili da je cijena preniska. Grad je naplatio zadužnicu i sad se mora raspisati novi natječaj. 

– Svi znaju kakvo je stanje i mogu izaći na teren. Projekt će obuhvatiti rekonstrukciju vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, rekonstrukciju grijanja. U proteklom razdoblju smo postavili koje bi bile moguće prepreke pa smo i taj dio rješavali, imali sastanak s vlasnicima poslovnih i prostora, ponudili im ugovore i oni su iznijeli prijedloge i tražili izmjene u smislu kvadrature, kaže Fočić. To je, dodaje, Grad uvažio, složili su se oko svega i kako imaju zajednički cilj, u uređenje pothodnika će Grad i vlasnici krenuti kao partneri. 

– Pratimo i otvorene natječaje kojim bi se mogla namaknuti sredstva za uređenje. Ministarstvo branitelja je otvorilo natječaj pa ćemo vidjeti može li se to iskoristiti za ugradnju rampe za invalide, rekla je dogradonačelnica i dodala da je želja gradske uprave da pothodnik bude kvalitetno i lijepo mjesto, te u planu imaju otvaranje centra za potrošače u kojem bi građani mogli dobiti sve informacije potrebne o radu gradskih tvrtki, Čistoće, Inkasatora i Vodovoda i kanalizacije. To bi, smatraju u Gradu, dovesti ljudi i namjenski u pothodnik te bi moglo utjecati na potencijalne kupce preostalih poslovnih prostora, vratiti volju i želju da ih urede i zarađuju u njemu.

Hoće li i kada pothodnik dobiti svoj toliko željeni makeover treba tek vidjeti, no dobro je znati da se barem radi na tome. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest