NAJUSPJEŠNIJI GRADONAČELNIK?

Treba li Karlovac imenovanjem ulice odati počast Josipu Boljkovcu? Pokrenuta inicijativa, u subotu tribina o periodu dok je kao gradonačelnik vodio grad

foto Kristina Štedul Fabac/Igor Kralj - Pixsell

- Boljkovca bi grad Karlovac trebao valorizirati na ispravan način i držimo da bi to učinio svaki grad i do sebe i svoje povijesti, kaže Nobilo za KAportal

U studenom 2014. godine u Općoj bolnici Karlovac, dva dana prije svog 94-og rođendana preminuo je Josip Boljkovac. Prvog ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske, pripadnika NOB-a, ali i šefa karlovačke OZNA-e u poslijeratnim vremenima, stariji Karlovčani možda ponajviše pamte kao gradonačelnika Karlovca u periodu od 1963. do 1969. godine. 

Mnogi ga smatraju jednim od najuspješnijih gradonačelnika u novijoj povijesti grada, iz vremena kad se počeo graditi Novi centar, kad je samodoprinosom izgrađena pokrenuta izgradnja bolnice, ali i od partijskih moćnika dobiveno “zeleno svjetlo” za izgradnju Nacionalnog svetišta na Dubovcu. U zadnjim godinama života čak se našao i na sudu pod optužbom za likvidaciju civila u Dugoj Resi u danima nakon završenog 2. svjetskog rata, no Županijski sud u Zagrebu ga je oslobodio optužbe par mjeseci prije smrti. 

Boljkovac od svoje smrti nije više tema u javnom prostoru, no dio Karlovčana pokrenuo je inicijativu da se njegovo djelo i ostavština obilježe jer, smatraju, javnost nije dovoljno upoznata s periodom kad je on vodio grad Karlovac. Jedan od inicijatora je Anto Nobilo, Karlovčanin sa zagrebačkom adresom, a prvi korak je organizacija javne tribine koja će ove subote biti održana u karlovačkom hotelu Srakovčić.

Nobilo je u razgovoru za KAportal rekao da će na tribini biti riječi o periodu dok je Boljkovac vodio grad Karlovac, ali i o danima dok je bio prvi ministar unutarnjih poslova RH. 

– Boljkovac je grad Karlovac vodio od 1963. do 1969. godine i smatramo da javnost, a posebno novije generacije nisu dovoljno upoznate s tim periodom. Po javnim objektima koji su tada izgrađeni, mišljenja smo da je to moguće period najjačeg razvoja grada i da je Boljkovac bio najuspješniji ili jedan od najuspješnijih gradonačelnika u povijesti grada, rekao nam je Nobilo.

Kako dodaje, Boljkovca bi grad Karlovac trebao valorizirati na ispravan način te u inicijativi smatraju da bi to učinio svaki grad i do sebe i svoje povijesti. Spomenuo je da je Boljkovac preminuo u karlovačkoj bolnici, čiju je izgradnju upravo i inicirao organiziravši prikupljanje sredstava putem samodoprinosa. 

– Zaslužio je da neka od gradskih ulica dobije njegovo ime, kao što u Zagrebu imamo ulice mnogih gradonačelnika, od vremena Austrougarske do danas, tako bi i Karlovac trebao odati počast zaslužnima, to radi svaki ozbiljan grad, rekao je Nobilo. Jedna od ideja je i da se eventualno po njemu imenuje Opća bolnica. Ova inicijativa, kaže nam, bit će upućena prema Gradskom vijeću, a na čemu se temelji ova ideja bit će predstavljeno na tribini. 

Tribina bi dakako mogla biti vrlo zanimljiva, posebno jer je Boljkovac zbog svoje uloge u poslijeratnim zbivanjima postao i kontroverzna ličnost. O životu Josipa Boljkovca će uz Nobila na tribini govoriti Danko Plevnik, Stjepan Mesić, Petar Fleković, Nikola Mrkić, Miloš Eror i Nikola Vuljanić. Održat će se u subotu u hotelu Srakovčić, s početkom u 11 sati. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest