TEŠKA MEHANIZACIJA

Bageri promijenili vizuru Karlovca na obali Kupe! Ruševna zdanja potpuno i djelomično srušena, no ostaje pitanje što s njima dalje?

S obzirom da se država do sada baš i nije pokazala kao dobar gospodar nad svojim nekretninama, dakako da bi puno bolja opcija bila da dođe u privatno vlasništvo, naravno onog vlasnika koji će o svome brinuti i konačno zgradu privesti namjeni.

Bageri i ostala teška mehanizacija su se pobrinuli za mijenjanje vizure grada Karlovca pri pogledu s banijanske strane rijeke Kupe, a umjesto ruševnih palača i kuća koje oplakuju skele, sad imamo poravnato tlo. 

Pri kaju je rušenje i najveće zdanje, povijesne palače u Gajevoj ulici na kućnom broju 20. Ona, kao i opasni dio zgrade na adresi Dragojle Jarnević 1 koja je djelomično srušena, definitivno više neće predstavljati opasnost za prolaznike, no pravo je pitanje što dalje, odnosno hoće li i kad ova stara zdanja biti obnovljena? 

U karlovačkoj gradskoj upravi nam kažu da je trenutno pri završetku potpuno uklanjanje zgrade na adresi Ljudevita Gaja 20 (ostaje samo podrumski dio), a zgrada na adresi Ljudevita Gaja 16 treba se ukloniti u potpunosti.

– Nadležnost za navedena uklanjanja ima Državni inspektorat RH na teret državnog proračuna, budući su ostaci zgrada predstavljali opasnost za život i zdravlje ljudi, te opasnost za druge zgrade, rečeno nam je u Gradu.

Dodaju da je Grad Karlovac intenzivno komunicirao s Državnim inspektoratom da bi se ostvarili uvjeti za uklanjanje navedenih građevina, a u cilju hitnih intervencija saniranja posljedica od potresa. Što se tiče obnove, to dakako ovisi o njihovim vlasnicima. 

– Zgrade na lokaciji Dragojla Jarnević 1 i Ljudevita Gaja 16 su u pretežno privatnom vlasništvu te daljnje postupanje ovisi o njihovim vlasnicima s kojima je Grad Karlovac u komunikaciji po pitanju prava i obaveza. Većinski vlasnik sada već uklonjene zgrade Ljudevita Gaja 20 je Republika Hrvatska (78/100 dijela nekretnine), a suvlasnik je Grad Karlovac u manjem dijelu (22/100 dijela), navode u gradskoj upravi.

Grad Karlovac je, dodaju, još 2020. podnio Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine zahtjev za darovanje 78/100 dijela k.č.br. 627 k.o. Karlovac II i u ovom trenutku ne može samostalno donositi odluke.

– Također, 17. svibnja ove godine zaprimljeno je pismo namjere za kupnju suvlasničkog dijela predmetne nekretnine od strane fizičke osobe koja je vlasnik ili suvlasnik okolnih nekretnina, u svrhu izgradnje stambeno poslovnog objekta, o kojem nije raspravljano niti odlučeno, kažu u Gradu.

S obzirom da se država do sada baš i nije pokazala kao dobar gospodar nad svojim nekretninama, dakako da bi puno bolja opcija bila da dođe u privatno vlasništvo, naravno onog vlasnika koji će o svome brinuti i konačno zgradu privesti namjeni. 

Pogledajte FOTO GALERIJU…

>> Rušenje kuća na obali Kupe 2. lipnja 2023.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest