KAKO DO STANA?

Potpisan predugovor za izgradnju POS-ovih stanova na Dubovcu: Ovaj projekt trebao bi stabilizirati cijene stanova u Karlovcu

Objasnio je da se odlučilo za POS-ovu izgradnju radi otkupa stana ne bi li se kupce vezalo za nekretninu, odnosno za Karlovac ili, drugim riječima, da se zadrži stanovništvo i privuče novo, posebno misleći tu na tražene stručnjake.

– Grad Karlovac je dužan osigurati građevinsko zemljište i vjerujem da bismo u prvoj polovici sljedeće godine raspisali javnu nabavu za izgradnju, sažeo je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić za potpisivanja predugovora s direktorom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Draganom Hristovom radi izgradnje stanova po modelu poticane stanogradnje u četvrti Dubovac.

Na listi reda prvenstva je 134 podnositelja zahtjeva koji ispunjavaju uvjete, a procjena je da će nakon iscrpljujućeg postupka graditi pedesetak stanova, s obzirom da se u međuvremenu neki snađu na druge načine za stan, neki odustanu od POS-a, a neke banke procijene kreditno nesposobnima.

Kako izgleda procedura, objasnila je voditeljica Odsjeka za imovinskopravne poslove Grada Karlovca Slađana Fumić koja je podsjetila da je u srpnju prošle godine Gradsko vijeće Karlovca odlučilo da se Grad Karlovac priključi programu poticane stanogradnje.

– Izrađena je zatim Odluka o uvjetima, mjerilima i postupku utvrđenja liste reda prvenstva za kupnju stanova iz ovog programa, a donesena je u studenom. U prosincu je raspisan javni poziv za kupnju stanova ne bi li se utvrdila lista reda prvenstva. Konačna lista reda prvenstva utvrđena u svibnju ove godine. Predmet ovog predugovora je utvrđivanje uvjeta i preuzimanje prava i obveza pri aktivnostima koji prethode zaključenju glavnog ugovora, rekla je S. Fumić.

Nastavila je će sljedećeg mjeseca Gradsko vijeće odlučivati o prijedlogu da se prenese pravo vlasništva zemljišta na APN. ž

– Nakon zaključenja ugovora o prijenosu prava vlasništva APN će pripremiti prijedlog projektnog zadatka sukladno uvjetima gradnje, prostornoplanskoj dokumentaciji i potrebama s konačne liste reda prvenstva i to će dostaviti na suglasnost Gradu Karlovcu. Nakon toga se pokreće proces javne nabave za izradu projektne dokumentacije, a zatim se ishodi građevinska dozvola i bira izvođač. Ako se nakon svih tih pripremnih radnji utvrdi da su financijski parametri izgradnje u okviru programa, zaključuje se glavni ugovor o međusobnim pravima i obvezama koji definira konačna ulagačka, vlasnička i druga stvarna prava, dodala je Fumić.

Hristov je izrazio zadovoljstvo što se nakon dvadesetak godina Karlovac opet priključio POS-u i rekao da će APN “učiniti sve” da se što prije postupci završe i potencijalni kupci čim prije usele. Dodao je da su na Dubovcu predviđene tri parcele s ukupno osam tisuća četvornih metara za POS i rekao da je najviša moguća cijena četvornog metra stana 1.489,50 eura.

Grad će nastojati osigurati neiskorištene državne stanove za najam, rekao je gradonačelnik. Objasnio je da se odlučilo za POS-ovu izgradnju radi otkupa stana ne bi li se kupce vezalo za nekretninu, odnosno za Karlovac ili, drugim riječima, da se zadrži stanovništvo i privuče novo, posebno misleći tu na tražene stručnjake. Dodao je da bi ovaj projekt trebao stabilizirati cijenu stanova u Karlovcu. Nastavio je i da će se “podignuti paušal za iznamjmljivanje kreveta”.

– To da se stanovi iznajmljuju u turizmu, diže cijenu najma, kazao je Mandić i dodao i to kako Grad Karlovac ima 326 stanova u svom vlasništvu, a uglavnom su dani na dugotrajno korištenje onima iz “socijalnih kategorija”.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest