INFRASTRUKTURA

U Grabriku se gradi 90-ak novih parkirnih mjesta, Mandić: Problem nedostatka parkinga rješavamo ciljano po gradskim četvrtima

Na novinarski upit o eventualnoj preizgrađenosti Grabrika i nedostatku zelenila, Mandić je rekao da se s povećanjem parkirališta dovodi u pitanje zelenilo, ali da je ovako sve planski zamišljeno, pa i da ide novi park u Grabriku.

Novo 91 parkirno mjesta kod križanja Zvonimirove i Branimirove itekako će dobro doći stanovnicima Grabrika, a nakon što u rujnu radovi konačno i završe. Zelene površine u ovoj gradskoj četvrti odavno su izgubile bitku s novim zgradama i parkiralištima, no sve bi to trebao kompenzirati potpuno uređeni gradski park na potezu od škole Grabrik do željezničke pruge. 

– Radovi su vrijedni 300 tisuća eura, izvođač je Arkada a stručni nadzor vrši tvrtka Inmark. Predviđeni završetak radova je sredina rujna, a bit će izgrađen novi kolnik, odnosno dva kolnika, jedan koji će spajati postojeće parkiralište s novim i drugi koji će spajati novo parkiralište s Branimirovom. Bit će izgrađen nogostup i veritkalna i horizontalna signalizacija, rekla je jutros na tiskovnoj konferenciji pročelnica Ana Hranilović Trubić.

Uređenje postojećih i gradnja novih

Dodala je da će se graditi oborinska odvodnja parkirališta te postaviti javna rasvjeta. Parkiralište će biti u četiri niza između čega će biti hortikulturno uređen prostor.

Gradonačelnik Damir Mandić podsjetio je da se u nekoliko godina ciljano nastoji povećati broj parkiranih mjesta po gradskim četvrtima, uređujući postojeća parkirališta, između ostalih ono u Smičiklasovoj, Teslin parking koji je otvoren za građane, parkiralište u Vatrogasnoj ulici, M. Marulića i Vrazovoj. Što se tiče potpuno novih parkirnih mjesta, ima ih tristotinjak, rekao je. 

– Na taj način smo povećali broj parkirnih mjesta u gradskim četvrtima, ali definitivno s tim imamo problem, možda i nije samo nedostatak parkirnih mjesta nego je i preveliki broj automobila. Nastojimo tom problemu pronaći rješenje, u projektiranju je, konkretno, parkiralište u Ulici Petra Filipca na Gazi te kod groblja Velika Švarča, rekao je Mandić.

Novi park u Grabriku

Dodaje da će Grabriku ovo parkiralište pokupiti dio vozila jer stanari nisu imali gdje parkirati, a uskoro će pristupiti i uređenju dječjeg igrališta, tako “da cijeli kvart dobije i vizualni i funkcionalni identitet koji pripada jednoj gradskoj četvrti”.

Na novinarski upit o eventualnoj preizgrađenosti Grabrika i nedostatku zelenila, Mandić je rekao da se s povećanjem parkirališta dovodi u pitanje zelenilo, ali da je ovako sve planski zamišljeno, pa i da ide projekt novog parka u Grabriku.

– On je dio projektiranja i financiranja ITU mehanizmu, imat će tu zelenu komponentu, sad pokušavamo naći rješenje da ga uključimo i u potez biciklističkih staza ali to je na projektantima. Osigurat ćemo njime dio urbanog zelenila koje svaka četvrt mora imati, rekao je gradonačelnik.

Kad će nadzemna? 

Parkirna mjesta nasušno nedostaju i u centru grada, a tu bi stvar trebala riješiti nadzemna garaža na parkiralištu kod McDonald’sa. Kad će ona doći na red još se ne zna. 

– Taj je projekt vezan za uređenje i UPU Nazorova gdje se vidi da se mora riješiti prostor Nazorova, ali i prostor preko pruge, kao i drugog kolosijeka koji će tu jednog dana doći. Nadzemna garaža bi riješila promet parkiranja stanara ali i problem onih sugrađana koji putuju vlakom da mogu ostaviti vozila. Sad je izgledno da ćemo ići tim putem, zaključio je gradonačelnik.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest