POVOD ZLOČIN U BIH

U 19 hrvatskih gradova, i u Karlovcu, održan prosvjed aktivistica: “Femicid se može i mora spriječiti”

Ovo se tiče svih nas jer sutra Vaša supruga ili sestra može biti žrtva, odnosno brat ili suprug može biti počinitelj, poručuje S. Turkanović.

– “Femicid se može i mora spriječiti. Hrvatska je na visokom trećem mjestu u Europi po broju femicida, ubojstva žene zbog toga što je žena. Važno je da država prepozna naše zahtjeve i spriječi svaku smrt”, poručuje u Karlovcu aktivistica Monika Vlašić Dropulja za prosvjeda održanog istodobno u 19 hrvatskih gradova “Sigurnost žena je odgovornost države” koje su ženske organizacije i inicijative organizirale povodom ovomjesečnog zločina u Gradačcu u Bosni i Hercegovini.

Tamo je, podsjetimo, 35-godišnji Nermin Sulejmanović ubio tri osobe, prvo tri godine stariju nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, koja ga je prijavila zbog nasilja, zatim je ubio još oca i sina Denisa i Džengiza Ondura, ranio još troje ljudi, a potom se lišio života.

Ubojstvo supruge je izvršio pred njihovom devetomjesečnom kćerkom prenoseći zločin na društvenim mrežama, uz odobravanje nezanemarivog broja korisnika.

Aktivistica Sandra Turkanović precizira da su samo Latvija i Litva gore po broju femicida u Europi od Hrvatske.

– Tražimo da Vlada Republike Hrvatske hitno osnuje radnu skupinu koja će iznaći zakonska rješenja za reguliranje femicida, definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela, donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti nasilje nad ženama isključivo u kaznenu sferu, donošenje nacionalne strategija o svim oblicima nasilja nad ženama u skladu s Istanbulskom konvencijom te s predviđenim sredstvima u državnom proračunu, navodi zahtjeve S. Turkanović.

Iznosi da su u ovoj godini do sada ubijene četiri žene, lani 13, 2021. 11, 2020. 14.

– Ovi brojevi zvuče suhoparno, no zapitajmo se bi li i jedna žena bila previše, ako bi se radilo o Vašoj majci, sestri ili drugoj bliskoj osobi. Ovo se tiče svih nas jer sutra Vaša supruga ili sestra može biti žrtva, odnosno brat ili suprug može biti počinitelj, poručuje S. Turkanović.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest