MEGA PROJEKT

Mještani Kamenskog i Turnja konačno mogu odahnuti! Završeni radovi na projektu Aglomeracije u ovim naseljima, zadnja će biti gotova Zvijezda, tek 2025.

čekujemo da će radovi na Maloj Švarči i Gornjem Mekušju završiti ranije, a u Zvijezdi 2025. zbog složenosti radova, iznijela je K. Malenica.

Hvala stanovnicima na strpljenju i razumijevanju bez kojeg nije bilo moguće provesti projekt. Pozivam stanovnike da njihovo priključenje na kanalizacijsku mrežu bude što brže. To je preduvjet odnosa prema prirodi, ne samo kvalitetnijeg života. Ovaj će projekt narednih desetljeća biti dobar za sve nas u Karlovcu, rekao je danas na Kamenskom gradonačelnik Damir Mandić. Tamo su, kao i na Turnju, završeni radovi  na mega projektu aglomeracije, odnosno gradnje vodovodnog i kanalizacijskog sustava financirane sredstvima EU.

– U pogledu zaštite okoliša smo na najvišoj mogućoj razini. Izdvojili smo značajna sredstva da asfaltiramo makadamske ceste. Osim kanalizacije, dio stanovnika je dobio i taj standard, kaže Mandić te dodaje da očekuje od izvođača radova da se i ostali projekti završe u rokovima.

Rok za Kamensko i Turanj je u listopadu, a Katarina Malenica, direktorica Vodovoda i kanalizacije, karlovačke gradske tvrtke koja kao nositelj i s partnerima Gradom Karlovcem, Gradom Duga Resa, Općinom Barilović i tvrtkom Komunalno Duga Resa provodi ovaj projekt ukupne vrijednosti 413.433.725 kuna, naglašava da će biti završeni u rujnu – preostalo je još asfaltirati cestu kod vojarne. Riječ je o radovima u Grupi 1.

– Radilo se na području Turnja, Kamenskog, Turanjskog Luga, Turanjskog Poloja, Jelaša, Mikšića i u Ulici braće Gojak. Vrijednost radova je 64,7 milijuna kuna. Izgrađeno je 15 kilometara nove kanalizacije, izmijenjeno je 13 kilometara vodoopskrbne mreže, izgrađeno je devet crpnih stanica, a sve ulice su dobile novi asfalt. Više od šest stotina korisnika će biti priključeno na javni sustav odvodnje. Prikuplja se dokumentacija za tehničke preglede. Nakon njihovog završetka ćemo ishoditi uporabnu dozvolu nakon čega će Vodovod i kanalizacija poslati obavijest korisnicima da se priključe na sustav kanalizacije. Molila bih korisnike da to shvate kao zakonsku obvezu. Imat će rok od godine dana za priključenje, navela je direktorica.

Nastavila je da su ostala gradilišta “u visokom stupnju gotovosti, kao primjerice, na Hrnetiću, Jamadolu i Gornjoj Švarči”.

– Rok za završetak radova u grupama 2, 3 i 5 je u proljeće 2024., a zadnja grupa koja je započela je ona koja obuhvaća Malu Švarču, Gornje Mekušje i Zvijezdu. Za tu grupu je rok završetka radova u 2025. Očekujemo da će radovi na Maloj Švarči i Gornjem Mekušju završiti ranije, a u Zvijezdi 2025. zbog složenosti radova, iznijela je K. Malenica.

Naglasila je da će se provedbom ovog projekta financiranog sa 68,78 posto ukupne vrijednosti iz od Europske unije, dobiti dvije i pol tisuće novih korisnika, 56 kilometara nove vodoopskrbne mreže i zaštićeniji okoliš i rijeke.

– Više neće biti kvarova na novih 56 kilometara mreže i smanjit će se gubici, što je i strateški cilj tvrtke, naglasila je K. Malenica.

Predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Kamensko Maja Jakić Grubešić je istaknula da se dugo čekalo ovo ulaganje.

– Projekt je izuzetno bitan za našu zajednicu. Vjerujem da će mještani sada imati u ovom segmentu kvalitetniji život. Nadam se da je ovo početak stvaranja boljeg i perspektivnijeg mjesta za život, navela je M. Jakić Grubešić, a predsjednica Vijeća Gradske četvrti Turanj Sabina Protulipac je podsjetila da je Turanj jako stradao za Domovinskog rata i da su detonacije oštetile i tu infrastrukturu te je dodala:

– Nadam se da će nam Turanj i južni ulaz u grad biti još ljepši, a život Turanjčana i onih iz Kamenskog puno kvalitetniji i bolji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest