NOVITET U ŠKOLI

Prirodoslovna škola Karlovac dobila moderni plastenik za hidroponoski uzgoj povrća, Hajsan-Dolinar: Jedan od četiri centra kompetentnosti u Karlovačkoj županiji

Temelj tog uzgoja su perlitna ili kokosova vlakna, a prirast je deset posto veći nego u konvencionalnoj proizvodnji, objasnila je dožupanica Vesna Hajsan-Dolinar

U Prirodoslovnoj školi Karlovac danas je održana završna konferencija projekta kojom je ta ustanova dobila plastenik od pet stotina četvornih metara za automatiziranu proizvodnju cvijeća te za hidroponski uzgoj povrća, što je ulaganje od 285.000 eura, za što je Karlovačka županija dala 130.000, a ostatak je osiguran iz europskih fondova.

Ravnatelj Prirodoslovne škole Karlovac Nenad Klasan je naveo da će plastenik poslužiti učenicima poljoprivredne i prehrambene struke za praktičnu nastavu, vježbe i stručnu praksu.

– Uspješno smo priveli taj projekt, a najzaslužnija je dožupanica Vesna Hajsan-Dolinar, koja je bila u školstvu i razumije potrebe školstva, a s Regionalnom razvojnom agencijom Karlovačke županije je uradila najveći posao. Nastavnicima želim puno uspjeha u radu. Nadam se da će im plastenik pomoći, ta primjena suvremenih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, rekao je Klasan.

Dožupanica je navela da je ovo jedan od četiri centra kompetentnosti u Karlovačkoj županiji, ovoga puta za poljoprivredu.

– Učenici će svoja znanja, vještine i iskustva stjecati na praktičnoj nastavi, što je preduvjet za trajno stjecanje i prenošenje znanja i iskustva. To će im omogućiti da se zaposle odmah nakon škole, napomenula je Hajsan-Dolinar i izrazila nadu da će ovim ulaganjem poljoprivrednici dobiti centar koji će im poslužiti za stjecanje novih znanja u proizvodnji i preradi bilja.

Kazala je da je riječ o drugačijem načinu proizvodnje.

– Temelj hidroponoskog uzgoja su perlitna ili kokosova vlakna, a prirast je deset posto veći nego u konvencionalnoj proizvodnji. Nadam se da će ova škola imati druge laboratorije, one koji će na osnovu izoliran DNK čestice moći uzgojiti biljne vrste otporne na štetočine, a radi većeg prirasta. Ova škola će biti centar znanja i razvoja poljoprivrede, ne samo za školstvo nego i za poljoprivrednike koji će tu dolaziti po nove spoznaje, rekla je dožupanica.

Vlasnik tvrtke Meta-plast, izvođača radova, Damir Blažinčić je istaknuo da su procesi računalno vođeni i da se njima može upravljati daljinski.

– Hidroponski uzgoj postao standard u svijetu. Konvencionalna proizvodnja je u Europi doslovce izumrla jer se traže visoki prinosi, kvalitetan i jeftin proizvod, a to nije moguće više ostvariti vanjskim uzgojem, ustvrdio je Blažinčić i dodao da je “bitno da djeca i poljoprivrednici vide nove modele i načine uzgoja te da razmišljaju u tom pravcu”.
 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest