RADNA NEDJELJA

U ekološkoj akciji karlovačkih volontera rangera i planinara očišćene staze i dijelovi šume na Borlinu, Kalvariji i Tićarnici! Mještani ostali nezainteresirani

Rangeri - čuvari prirode Karlovac

Mi smo volonteri, ne radimo za novac, za dnevnice, u svoje slobodno vrijeme čistimo i nikad nikoga nismo prisiljavali da mora čistiti s nama ali nam je ponekada žao što to mještani ne razumiju.

Zajedničkim snagama jučer su članovi Planinarskog kluba Dubovac i Ranger – Čuvara prirode Karlovac odradili ekološku akciju čišćenja planinarskih staza, te šume na lokaciji Kalvarije, Borlina i Tićarnice. U akciji je sudjelovalo 50-ak volontera koji su tom prilikom skupili preko 12 kubičnih metara mješovitog komunalnog otpada.

Rangeri i planinari zahvaljuju se svim sudionicima, a posebno djeci koja su ih, kaže i vodila kroz ovu akciju.

– Njihova energija, želja, upornost dala nam je snagu da budemo još bolji da još više maknemo otpada iz Tićarnice. Hvala vam dečki i cure ali hvala i vašim roditeljima koji vas odgajaju da poštujete prirodu. Ponosni smo do neba što smo danas bili uz vas. Tužni smo jer vam ostavljamo šume pune otpada, devastiranu prirodu ali ovim akcijama trudimo se to promijeniti, kažu nam Rangeri. 

Naglasili su odličnu suradnju s Rangerima iz Zagreba koji su se također pridružili akciji, ali i Hrvatskim šumama i karlovačkoj Čistoći.

– Bez naših prijatelja iz Čistoće ni jedna naša akcija ne može proći, hvala njihovim djelatnicima koji su došli kao volonteri čistiti divlja odlagališta otpada. Hvala i gospodinu za kojeg ne znamo kako se zove a koji nam je posudio tačku da lakše prenesemo otpad i koji nam je rekao da mu je žao što nam se zbog bolesti ne može pridružiti, kažu još neumorni karlovački čuvari prirode. 

Mi smo volonteri, ne radimo za novac, za dnevnice, u svoje slobodno vrijeme čistimo i nikad nikoga nismo prisiljavali da mora čistiti s nama ali nam je ponekada žao što to mještani ne razumiju.

Tužni smo jer nam se nitko od mještana ovog prekrasnog kraja nije pridružio na akciji ali nema veze, ne radimo ovo zbog njih nego zbog prirode i djece.

Ovo je 7 akcija na ovoj lokaciji u zadnje 3 godine a do sada smo skupili preko 80 m3 otpada. Nažalost, procjena je da ima još sigurno toliko otpada ako ne i više i zbog toga smo tužni. Pozitivno u svome tome je da naša karlovačka Ranger patrola nije otkrila nove devastacije prirode, nova divlja odlagališta otpada. No, bez obzora na to postavili smo novih 4 kamera.

Ovom prilikom najavljujemo volontersku rendžer akciju u Ozlju krajem mjeseca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest