DRAMA NA KUPI

Mještani Brodaraca se pobunili protiv izgradnje zida koji blokira put između ceste i kuća, očajni su: Kako da dođem doma, helikopterom? FOTO GALERIJA

- Zatvorili su prije dva dana put i ne možemo iz dvorišta. To su napravili u subotu i nedjelju, kad nitko ne radi, kaže nam Slavko Hrebac.

– Kako da dođemo do kuće, helikopterom, pita Ivan Hrebac iz Brodaraca nezadovoljan što njegova nova susjeda Alida Valić Pešut gradi ogradu koja njemu i ostalima iz tog odvojka onemogućava korištenje puta kojega su koristili stoljeće.

Mještani su pozvali KAportal te su naveli da su prije toga angažirani i policija, komunalno redarstvo i Državni inspektorat, a već su prije nekoliko dana pokrenuli sudske sporove ne bi li ishodili da i dalje koriste tu cestovnu komunikaciju. Za sada, ipak nisu, uspjeli spriječiti gradnju zida, na čemu je angažirana tvrtka Husa Bereg iz koje ne žele komentirati slučaj.

– Zatvorili su prije dva dana put i ne možemo iz dvorišta. To su napravili u subotu i nedjelju, kad nitko ne radi, kaže nam Slavko Hrebac.

Jasminka Hrebac precizira da se u petak započelo s radovima.

– Prije toga sam uspjela izaći van s automobilom oko 8.30 i otišla na posao, a u 9.15 mi je javljeno da je započelo prekopavanje puta. Auto je parkiran sad u tuđem dvorištu – navodi.

Dodaje da od tada ne spava i da joj je danas bilo loše, pa je htjela zvati hitnu medicinsku pomoć.

– No, kuda hitna da prođe? Što ako se zapali nešto, kako će vatrogasci pristupiti, pita se ova mještanka.

Ivan svjedoči da je u petak odvezao suprugu na posao i vratio se doma, a da je tada bager počeo kopati.

FOTO GALERIJA…

>> FOTO GALERIJA Drama na Kupi – mještani se pobunili protiv gradnje zida – 20. svibanj 2024.

– Pitao sam bageristu što to radi i kako ću van s autom. Digao je ruke i rekao da nema ništa s time. Pitao sam kako to mogu raditi bez obavijesti, a odgovorili su da izvršavaju samo naređenja, navodi Ivan.

Ističe da je rođen u kući u kojoj živi i objašnjava da su u tom odvojku svi Hrepci i da su svi međusobno rodbinski povezani.

– Brodarci su tako koncipirani, kaže.

Pojašnjava da je vlasnica prve kuće do Kupe Vera Hrebac i da se i iz ortofoto snimki iz 1968. godine vidi da je put od ceste do kuća išao po sredini, preko njezinog zemljišta.

– Verin muž Stjepan je 2000. godine od susjeda kupio parcelu širine tri metra i put je izmaknut iza drvene kuće, da se ne prolazi između dvije. Ulica se s time složila,  nastavlja Ivan.

Dodaje da je jedna obitelj ove godine prodala česticu Verinoj kćeri Mariji, a da se zatim započelo s rušenjem sjenika, čišćenjem parcela i da su strojevi počeli narušavati put koji je postajao sve nepristupačniji.

– Nakon što su ishođeni posebni uvjeti za gradnju kuće, pokrenut je postupak za stjecanje služnosti puta na temelju dosjelosti s obzirom na to da ga sve ove kuće koriste već stotinu godina. Postupak je pokrenut prema Mariji i Veri Hrebac. U međuvremenu je Marija Hrebac prodala nekretninu Alidi Valić Pešut i ona je ulagač u radove, a namjera joj je graditi kuću. Vera je ostala vlasnica puta sa strane, objašnjava Ivan Hrebac.

Dodaje da se ograda gradi po pravilniku o jednostavnim građevinama, a da A. Valić Pešut nitko od njih nikada nije vidio.

– Naše kuće imaju uporabnu dozvolu i ne može im se onemogućiti pristup – napominje Ivan.

Anka Hrebac kaže da je u nevjerici. Kako ti netko može zabraniti put – pita se.

A. Valić Pešut nam pak nije htjela komentirati slučaj. Napominje samo da se mještani bune, a da ona “daje sve od sebe” da se situacija popravi.

Odvjetnik Vere Hrebac Ivan Matić kaže da su mještani tužili gospođu Hrebac, mada “žive sto godina tamo”.

– Imaju pristup javnom putu preko svog zemljišta, a žele prelaziti kroz tuđe dvorište. Dakle, imaju pristup sa svoje parcele na javni put, ali su komotni. Nije im osporavala pravo prolaza, no tužbom su je povrijedili, a ona nije nikoga tužila, kaže odvjetnik Matić.

Posredstvom drugog odvjetnika Danijela Matića smo zatražili komentar i Marije Hrebac, no do zaključenja teksta ga nismo dobili.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest