NAKON 11 GODINA

Preč. Dražen Karačić jučer se oprostio od svojih župljana u Novom centru: Znao je prepoznati svaki uloženi trud, napor ili žrtvu

Veliki odaziv na nedjeljnu misu kojom se preč. Dražen Karačić - dekan karlovački, oprostio od svojih župljana dokaz je uzajamne ljubavi i poštovanja

Tijekom ovih 11 godina, izgrađeni u međusobnim odnosima svakog pojedinačno i župnika, ali je to ujedno i slika velikog i lijepog zajedništva svih župljana na čelu sa svojim župnikom.

“Velečasni Dražen Karačić, razriješen je službe župnika u Župi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu te je imenovan župnikom u Župi sv. Petra Apostola u Zaprešiću”, objavili su nedavno na službenim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Inače preč. Dražen Karačić je bio i višegodišnji dekan karlovačkog dekanata.

U nedjelju, 18. kolovoza 2024. župljani župe Presvetog Srca Isusova u karlovačkom Novom centru oprostili su se od svog župnika preč. Dražena Karačića koji je župnik bio točno 11 godina, od 18. kolovoza 2013. kad je u župi naslijedio vlč. Norberta Ivana Koprivca. U dosadašnjem radu na župi preč. Karačiću pomagao je đakon Josip Čulig, kapelan Ivan Zovko, mr. Vlado Mikšić, a od 2015. godinu u župi djeluje svećenik u mirovini mons. Ferdinand Vražić.

Veliki odaziv na nedjeljnu svetu misu koju je predvodio preč. Dražen Karačić – dekan karlovački, a koncelebrirali su mr. Vlado Mikšić, vlč. Luka Tufeković i mons. Ferdinand Vražić, župnik Karačić se oprostio od svojih župljana, dokaz je uzajamne ljubavi i poštovanja koje su, tijekom ovih 11 godina, izgrađeni u međusobnim odnosima svakog pojedinačno i župnika, ali je to ujedno i slika velikog i lijepog zajedništva svih župljana sa svojim župnikom. 

Za uspomenu od svojih župljana na dar je dobio prigodne darove.

Od preč. Karačića u ime svih župljana i sestara Klanjateljica Krvi Kristove oprostila se Branka Bakić, članica Pastoralnog vijeća. 

– Vaš dolazak među nas prerastao je u divnu suradnju na ostvarenju Božjeg plana. Narednih 11 godina bili ste strpljivi, tihi i marljivi radnik na povjerenoj vam njivi Gospodnjoj, brižni pastir povjerenog stada. Danas vam želimo reći veliko hvala. Hvala na zajedništvu koje smo gradili kroz djelovanje Pastoralnog i Ekonomskog  vijeća, Caritasa, pjevača, čitača, Odreda za čistoću, ministranata, kroz suradnju sa sestrama družbe Klanjateljica Krvi Kristove, Zajednicom Krvi Kristove – kazala je Branka Bakić.

 – Poštivali ste i znali ste prepoznati svaki uloženi trud, napor ili žrtvu i nastojali ste uvijek pokazati, na prigodan način, koliko to cijenite. Hvala na otvorenosti za nove ideje i podršci u njihovom ostvarenju, kao što je na primjer inicijativa za zaštitu nerođenih, 40 dana za život, hvala na misama za, branitelje, sportaše, organizaciji raznih susreta, hodočašća. Hvala vam za tisuće odgojene djece, prvopričesnika, a naročito krizmanika, kojima ste usadili temelje naše vjere. Hvala za sva župna slavlja i svečanosti, a naročito hvala za nadasve svečana i dostojanstvena  mladomisnička slavlja. Hvala na vašim propovijedima, razumljivim, jasnim, a istovremeno dubokim tumačenjem Božje riječi, koje su nam ujedno bile i putokaz u našim životima. Hvala na svakoj riječi utjehe, poticaja, na svakom blagoslovu upućenom svakom od nas, u radosnim i tužnim trenutcima naših života, koji su time postali i ostali trajno povezani s Vama, našim pastirom. Doista možemo reći da je ljubav Srca Isusova, putem vašeg srca, našla put do svakoga od nas. Po toj ljubavi ćemo vas pamtiti – dodala je. 

Dolaskom u Karlovac 2013. godine župnik vlč. Dražen Karačić nastavlja s uređenjem crkve i pastoralnog centra. Crkva dobiva vitraje, pastoralni centar se uređuje za održavanje zaručničkih tečajeva, kateheze … Uređuje se okoliš crkve, pa zahvaljujući donatorima, crkva dobiva veliki parking i uređeni nogostup. 
——————————————————————————————————–
DRAŽEN KARAČIĆ srednju školu završio u Zagrebu Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju te maturirao 1989. godine. U to vrijeme maturirao je na dvije gimnazije, onoj Crkvenoj na Šalati i Križanićevoj. Diplomirao je 1995. na Katoličko bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Đakonsku službu vršio je u Presvetom Srcu Isusovu u Karlovcu jednu godinu. Za svećenika ga je zaredio kardinal Franjo Kuharić 29. lipnja 1996. u Zagrebačkoj Katedrali, a iste je godine slavo mladu misu u župi svetog Martina u Dugom Selu. Prvu službu župnog vikara vršio je u četiri župe, Glina, Viduševac, Mala Solina i Maja uz vrijednog svećenika vlč. Jurja Jerneića, sada upravitelja svećeničkog doma u Zagrebu. Godine 1999. preuzima službu župnog vikara u Svetom Križu Začretju do 2002. kada preuzima službu župnog vikara u župi Uzvišenja svetog Križa u Sisku. 

– Došavši, prilikom blagoslova obitelji u jednu Sisačku obitelj primijetio je da nemaju televizor. Otišao je u svoju sobu, uzeo svoj televizor i odnio obitelji koja je bila u potrebi – rekao nam je mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu na Dubovcu. 

Nakon službe u Sisku imenovan je upraviteljem župe Uzvišenja Svetog Križa u Svetom Križu Začretju, a prije toga šest mjeseci upravlja župom Krašić. Godine 2013. dolazi u Karlovac. Dekansku službu vršio je u Zagorskom i u Karlovačkom dekanatu.  
——————————————————————————————————–

Prve stranica najnovijeg Župnog lista Karlovca i okolice, od 1. kolovoza 2024. godine, posvećen je dekanu karlovačkom preč. Draženu Karačiću, župniku župe Presvetog Srca Isusova.

Vlč. LOVRO ZAPLATIĆ, zlatomisnik:  “Prečasni Dražen Karačić upravljao je najvećom i najzahtjevnijom župom u našem dekanatu … Okupljao je s ljubavlju i svećeničkom nježnošću svoje župljane iz okolnih betonskih zdanja organizirajući razna događanja, druženja, želeći  od župne crkve i župne kuće stvoriti dom za sve župljane. Kao naš dekan nastojao je biti dobar duh koji će nas okupljati, hrabriti poticati u zauzetosti u našem radu.”

Vlč. LUKA TUFEKOVIĆ, župni vikar u Jastrebarskom: “Hvala vam župniče što i danas kada dođem u posjet obitelji znam da sam uvijek dobrodošao da uz pivo s vama podijelim radosti i brige zauzvrat dobivajući savjet i potporu. Jednostavno, bez kompliciranja …”. 

DUBRAVKA BELJAN: “Miran i staložen, nikad nije zauzimao stranu već je nastojao u duhu kršćanske ljubavi kao pravi Kristov svećenik, riješiti sve prijepore, ako bi se pojavili. Nije se dao uvući u sukob već je pozivao na molitvu, opraštanje, međusobno uvažavanje i razumijevanje. S prečasnim Dražen je uvijek bilo lako surađivati”, navodi Dubravka Beljan, vanjska suradnica Hrvatskog katoličkog radija i voditeljica vjerske nedjeljnje emisije na lokalnom radiju, dodajući: ” Srca mnogih pa tako i moje, još je više osvojio kada je pod svoj krov primio našeg mons. Ferdinanda Vražića, dugogodišnjeg švaračkog župnika.”

KATA NINČEVIĆ: “S puno ljubavi i pažnje prilazite braniteljima i njihovoj žrtvi … Jasno iznosite svoje vrijednosne stavove i prepoznajete u svim vremenima pojave i znakove onoga što je protiv Boga, a samim tim i protiv čovjeka. Pamtit ćemo i nedostajat će nam vaše riječi, djela i ljubav kojom ste nas obasipali.”
——————————————————————————————————–
UKRATKO O ŽUPI Župa Presvetog Srca Isusova u Karlovcu osnovana je 7. travnja 1981. godine dekretom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića. Ova župa je nastala raščlanjenjem župe Karlovac – Švarča i župe Karlovac – Dubovac. Prvi privremeni upravitelj župe bio je mons. Ferdinanad Vražić, župnik župe sv. Franje Ksaverskog Karlovac – Švarča i dekan Karlovački. Nakon njega, 1985. godine, župu preuzima vlč. Josip Zidarić koji djeluje u župi do svoje smrti 7. rujna 2003. U župi djeluju i pomažu časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove. Prva misa polnoćka u novoj crkvi slavila se 1999. godine. U tome veliki napor ulaže vlč. Josip Zidarić.

Za vrijeme župnika Zidarića 21. rujna 1997. kardinal Franjo Kuharić blagoslovio je kamen temeljac za novu crkvu, 9. travnja 2000. pomoćni zagrebački biskup Josip Mrzljak blagoslovio je župnu crkvu, 9. lipnja 2002. g. zagrebački nadbiskup Josip Bozanić ju je posvetio. Nažalost župnik Josip Zidarić umire 7. rujna 2003. godine u 51. godini života.

Nakon smrti župnik Zidarića u župu dolazi novi župnik vlč. Norbert Ivan Koprivec. Nastavljaju se radovi u crkvi. Dovršen je pod, kupljene su klupe, lusteri i dovršava se pastoralni centar. Župniku pomažu đakoni: Damir Ocvirk, Kristijan Brajković, Saša Jozić, Vlado Letinčić, Ante Barišić i Marko Princ, a 2010. godine u župu dolazi i prvi župnik vikar vlč. Branko Risek. Župnik Norbert Ivan Koprivec seli iz Senjske ulice 58 u nove prostore Pastoralnog centra 12. travnja 2008. Novo sjedište župe je od tada u ulici Marina Držića 2.
——————————————————————————————————–

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest