Druga strana

Vodovod i kanalizacija: U vodoopskrbnoj mreži nema povećane koncentracije mangana

"Dnom dna politike" gradonačelnik Damir Mandić (HDZ) je označio "količinu dezinformacija" koju u javnost plasiraju Draženka Polović iz stranke Možemo i Zvonimir Troskot iz Mosta

Voditeljica laboratorija tvrtke Vodovod i kanalizacija Dolores Raić je u srijedu govoreći o nalazu po kojemu je u vodi iz slavine Nataše Jakšić u karlovačkoj četvrti Dubovac deseterostruko veća koncentracija mangana od dozvoljene rekla da to nije slučaj u vodoopskrbnoj mreži.

Rekla je da analize pokazuju da je voda u vodoopskrbnoj mreži zdravstveno ispravna i da ima male koncentracije mangana.

– Svake godine radimo nadzor vodocrpilišta i svi uzorci su bili ispravni i tu je riječ o sirovoj vodi koja još nije dezinficirana – rekla je D. Reić.

Analizu vode N. Jakšić je radio Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije. Ona je uzela i odnijela uzorak na ispitivanje, a u ponedjeljak izrađen nalaz. D. Reić je navela da, ako dođe do nesukladnog uzorka, to se po propisanoj proceduri prijavi i nakon toga se pristupa popravljanjima, no da ne zna pojedinosti ovog konkretnog slučaja.

– Da je uzorkovano od Zavoda za javno zdravstvo morali bismo uzeti uzorak na javnoj mreži i dokazati da nesukladnost ne potječe od nas. No, kako je bio uzorak dan u informativne svrhe od potrošača, službe nemaju protokol za postupanje. Nemamo, dakle, detalje je li taj izvještaj odraz stanja unutarnjih instalacija. Upravo zato je Državni inspektorat poslao tehničara u utorak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da uzme nekoliko uzoraka s naše mreže i nekih drugih lokacija ne bi li se utvrdila koncentracija mangana – rekla je D. Raić.

Objasnila je da se analiza vode provodi u internim laboratorijima isporučitelja, u ovom slučaju tvrtke Vodovod i kanalizacija, odnosno tako da Županija karlovačka za to osigura novac Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koje onda vrši ispitivanja po državnom planu, ali i nad kućnim instalacijama potrošača i u objektima od javnog značaja.

Dodala je i da Vodovodu i kanalizaciji nije propisano pratiti koncentraciju mangana, no da oni to svejedno rade i utvrđuju male.

– Željezo i mangan su indikatorski parametri, a ne parametri ispravnosti vode za piće. Svaka država ima pravo propisati vlastitu maksimalnu dozvoljenu koncentraciju. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da željezo i mangan nisu opasni za zdravlje, no da i potrošač može zaključiti kad voda utoliko nije za konzumaciju. Ako je netko kronično izložen vrijednostima mangana od tri stotine mikrograma po litri, to nije opasno. Naravno, žuta voda nije zdravstveno ispravna i ne preporučuje se konzumacija – dodala je D. Reić.

Istaknula je da odgovornost Vodovoda i kanalizacije seže do vodomjera.

– Svim djelatnicima je neugodno zbog ove situacije. Svi imamo voljene ljude i svi konzumiramo istu vodu, posebice stoga što je voda u gradu kružno spojena. Kako bi netko mogao prikrivati rezultate koji bi mogli negativno utjecati na zdravlje svih nas i svih naših bližnjih? Žuta voda se ne konzumira i nitko je niti neće konzumirati – kazala je D. Reić.

Ranije je bilo problema s manganom na vodocrpilištu Gaza 1. Po ovogodišnjem ispitivanju klorirana voda iz tog izvora je imala 49,8 mikrograma po litri, a maksimalna dozvoljena je 50.

– Sredstva za dezinfekciju i dalje ima u cjevovodu i smanjuje koncentraciju mangana, plus se voda miješa s vodom iz crpilišta Gaza 3 koje nema mangana, pa se koncentracija daljnje smanjuje. Ne trebamo tražiti derogaciju dok je u mreži koncentracija mangana ispod maksimalno dozvoljene koncentracije – pojasnila je D. Reić.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je izvijestio da je Stručno povjerenstvo za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske još 15. srpnja dostavilo uputu Vodovodu i kanalizaciji i Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije kako postupati u slučaju zamućenja vode. Osim što nije za piće, zamućenu vodu ne treba niti testirati, ustvrdio je jer je jasno da će pokazati zamućenost. Dodao je i da je Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije odradio 75 testiranja, da su utvrđena četiri nesukladna uzorka – dva mikrobiološka i dva na olovo, što je odraz unutarnjih instalacija. Izvijestio je i da je Stručno povjerenstvo za vodu namijenjenu za ljudsku potrošnju u utorak ponovio ono isto što i u srpnju. Rekao je i da bi trebalo isprati cijelu mrežu, a ne samo dio gdje se javljaju zamućenja.

– Maksimalno je narušeno povjerenje u Vodovod i kanalizaciju. Odgovorno tvrdim da rade sukladno propisima, kao i drugi u tom lancu – rekao je Mandić i naglasio da je za piće bistra voda.

Tamo gdje bude zamućenja, Grad Karlovac će podmiriti trošak testiranja. Nastavio je da je od upravitelja zgrade zatražio informaciju je li na lokaciji na Dubovcu gdje je utvrđena povećana količina mangana u vodi i da mu je odgovoreno da su prošlog tjedna mijenjane unutarnje instalacije.

Rekao je i da je zatražio održavanje sjednice Odbora za zaštitu okoliša i zelenu tranziciju na kojoj bi se raspravilo zamućenje vode u Karlovcu. “Dnom dna politike” je označio “količinu dezinformacija” koju u javnost plasiraju Draženka Polović iz stranke Možemo i Zvonimir Troskot iz Mosta.

– To se tako ne radi. Jedno je politička borba i svi na to moramo biti spremni. No, konstruiraju se teze na način koji nije prihvatljiv za nikoga u Hrvatskoj. Predlažem im da razmisle kome to rade. Nastoje nauditi vlasti, ali širenjem dezinformacija rade nemjerljivu štetu građanima Karlovca. Pozivam ih da se vrate u okvire fer i činjenične političke borbe – “savjetovao” je Mandić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest