izbor

Na Danima pčela izabran šampionski med Karlovca: “Nekoliko godina ništa, a sada zlato”

Posjetiteljima Dana meda je ponudio više vrsta tih proizvoda, od bagrema, kestena, cvjetni med, imono-med s mljevenim peludom i propolisom, krem-med…

Gorskokotarski šumski med iliti medun, to jest medljikovac selećeg pčelara Branka Profozića je proglašen najboljim medom na 28. izdanju Dana pčela, manifestaciji koju je organiziralo Pčelarsko društvo Karlovac u petak u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu.

Priznanja najboljima su dodijelili predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet te predsjednik i tajnica PDK Marina Drakulić i Milan Vučinić.

Postupak

Uzorci meda su se skupljali u prostoru PDK, zaprimali se pod šifrom i tako su bili označeni prilikom senzorskog ocjenjivanja, objašnjeno je u prigodnom katalogu.

Nastavljeno je da su svi uzorci meda bili šifrirani i uklonjene su im sve druge oznake podrijetla te je po jedan uzorak dostavljen na Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Povjerenstvo koje je ocjenjivalo med činili su znanstvenici i nastavnici Dragan Bubalo, Lidija Svečnjak i Saša Prđun.

Najveći broj bodova osvojio je Profozićev med, a zlatne medalje osvojili su i Josip Klanfar dvaput, Lovro Stanar dvaput, Nikola Kuterovac, Tihomir Trpčić, Kruno Stipić, Željko Smoljanić dvaput, Danijela Janković, Josip Jakšić, Dražen Cerovac, Damir Polović, Dragutin Lukić, Boris Pušić, Dalibor Baričević, Siniša Stanar i Branka Katić.

Dodijeljene su i srebrne i brončane medalje, a predavanje o načinima financiranja pčelarske proizvodnje je održao Kocet i apelirao da se osnuje krovni pčelarski savez za Karlovačku županiju radi lakšeg ostvarenja dotacija i bolje organiziranosti.

– Medun par godina nije davao rezultate, ali, eto, ove godine jest – kazao je Profozić koji ima 102 košnice te kao seleći pčelar i dva kontejnera i kamion.

Razgovarali smo i sa pčelarom iz Skakavca Damirom Pribanićem koji je osvojio srebro za cvjetni i kestenov med te za med od trušljike.

Posjetiteljima Dana meda je ponudio više vrsta tih proizvoda, od bagrema, kestena, cvjetni med, imono-med s mljevenim peludom i propolisom, krem-med…

Ponudio je za degustaciju i rakiju od meda, a ustvrdio je da je ove godine bio solidan urod, dok je prošla godina bila jako loša.

– Kad je počelo cvjetanje bagrema, podigle su se temperature zraka za 30 stupnjeva Celzija, osušile ga i nije bilo ništa od meda. Ove godine smo svi zadovoljni – kazao je Pribanić koji ima 130 košnica.

Zadovoljstvo i promocija

Samo od pčelarstva se ne može živjeti, pa ima i drugi posao, no njegovo obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo u sklopu kojega proizvodi med je vrlo aktivno te uzgaja i lubenice, jabuke i krumpir, a proizvode dostavlja na kućnu adresu.

– Ovakva manifestacija mi predstavlja zadovoljstvo i promociju – rekao je Pribanić.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest