VIJESTI / KARLOVAC

Potrošačice imaju svoju udrugu - prvu tribinu održale su u Karlovcu, slijedi nova u Dugoj Resi

Potrošačice imaju svoju udrugu - prvu tribinu održale su u
Karlovcu, slijedi nova u Dugoj Resi

U sklopu projekta „Potrošačka prava i obaveze“ čiji je nositelj „POTROŠAČICA“ – društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske, održana je Prva javna tribina potrošačka prava i obaveze. Na tribini koja je održana u Centru za mlade u Karlovcu, predstavljen je Europski potrošački centar RH, deset osnovnih načela zaštite potrošača u EU te New deal za potrošače kojim komisija jača prava potrošača u EU i njihovu provedbu.

Podsjetimo, „Potrošačica“ je jedina udruga u Hrvatskoj koja brine za prava potrošačica, a projekt „ Potrošačka prava i obveze“ provodi se zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u iznosu od 63.897,51 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Voditeljica Odjela za Europski potrošački centar u RH, Danijela Marković Krstić je ukratko predstavila potrošački centar u RH rekavši da je to Centar koji daje savjete i osigurava informacije o prekograničnoj kupovini te pomaže potrošačima u suradnji s drugim Europskim potrošačkim centrima u rješavanju prekograničnih pritužbi i sporova.

Potrošač(ic)e, na tribini ih se okupilo tridesetak, o dokumentu pod nazivom Zaštita potrošača u EU: 10 temeljnih načela kojeg je izdala Opća uprava Europskog povjerenstva za zaštitu zdravlja i potrošača 2005. godine, informirala je voditeljica projekta Ana Smoljak. Tako su potrošači(ce) dobile informaciju da mogu kupovati hranu i drugu robu široke potrošnje u bilo kojoj državi članici Europske unije bez brige da će morati platiti carinske pristojbe ili neki dodatni porez na dodanu vrijednost kada se vrate svome domu.

Potaknuta sve većim pritiscima zemalja južne i istočne Europe kojima se traže jednaki standardi za sve potrošače u Europskoj uniji, Europska komisija je u travnju 2019. godine objavila dokument „New Deal za potrošače: Komisija jača prava potrošača u EU i njihovu provedbu. Taj dokument je usvojen na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u rujnu 2018. godine. O njemu su okupljene informirale voditeljica projekta Ana Smoljak i izvoditeljica aktivnosti Dugorešanka Marija Perušić. Sudionike tribine upoznale su s njihovim pravima i dodatnim alatima za dobivanje naknade ako su im prava povrijeđena. Budući da Europska unija štiti svoje građena od nepoštenih poslovnih praksi, potrošač(ic)e su ujedno educirale o tome kada se poslovna praksa trgovca smatra nepoštenom i kako se mogu zaštiti.

Druga javna tribina u sklopu projekta Potrošačka prava i obaveze, održat će se u petak 20. rujna 2019. s početkom u 17 sati u Pučkom otvorenom učilištu Duga Resa. Stoga ako imate problema vezanih za vaša potrošačka prava i dilema kako ih riješiti, dođite na tribinu gdje ćete od educiranih osoba koje poznaju važeće zakone moći potražiti odgovore.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!